Loopbaan

Carriere

Oplichters richten zich op IT’ers op LinkedIn

3 juli 2013
De LinkedIn-groep Dutch ICT Professionals waarschuwt dat oplichters die zich specifiek richten op ICT-professionals, actief zijn op het sociale medium.

Nederlandse ondernemers met een buitenlandse achtergrond zouden via LinkedIn IT-professionals benaderen, waarbij zogenaamd een Nederlands kantoor zou worden opgezet voor een buitenlands bedrijf. Geïnteresseerden moeten zich eerst voor een fors bedrag ‘inkopen’ in het buitenlandse bedrijf.

Antecedenten altijd controleren

Lex Wassenberg, softwareontwikkelaar bij EAL, waarschuwt IT’ers alert te blijven. “De zwendel zit goed in elkaar.” Hij adviseert IT-professionals die benaderd worden met een voorstel als hierboven beschreven, de antecedenten van de afzender te controleren. “Het LinkedIn-profiel biedt soms al aanknopingspunten dat er iets niet deugt, zoals onware, onwaarschijnlijke of niet te verifiëren informatie in het profiel”, aldus Wassenberg.

Gebruik je boerenverstand

Vraag daarnaast om referenties en check die ook. En laat je goed adviseren. Wassenberg: “Denk onder andere aan de Kamer van Koophandel, je adviseur bij de bank, andere ondernemers of een accountant. Vraag altijd om een ondernemingsplan of een prospectus. Kijk welke zekerheden er voor jou zijn als je geld overmaakt naar het buitenland en gebruik vooral je boerenverstand. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”

Hoeveel Nederlandse IT-professionals inmiddels zijn benaderd door de oplichters is niet bekend.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.