Overslaan en naar de inhoud gaan

Opleiding IT'er doet er niet toe

Driekwart van de de CIO's ondervraagd in een panel van TechRepublic zegt dat ervaring en vaardigheden veel belangrijker zijn dan een opleiding van vier jaar.
sollicitatie
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Het onderzoekje van TechRepublic was wel erg beperkt van opzet: er werden slechts 12 CIO's ondervraagd. Toch geeft het wel aan hoe de IT-industrie is veranderd. Traditioneel waren IT-bedrijven erg gericht op diploma's waarbij het liefst een papiertje van een computer science opleiding of een gerelateerde opleiding veruit de voorkeur genoot. Inmiddels lijkt dat beeld veranderd, met negen van de twaalf die aangeven een afgeronde opleiding van vier jaar geen vereiste te vinden.

Een diploma geeft slechts aan dat iemand in staat is in een klasje te zitten en cursuswerk te doen dat vaak maar voor 20 tot 30 procent is toegespitst op de werkelijke kwalificaties, beamen veel in het panel. Door je uitsluitend te richten op het papiertje mis je bovendien makkelijk een groot reservoir aan talenten. Veel belangrijker zijn eigenschappen als logisch denken, creativiteit en aantoonbare ervaring met de gewenste vaardigheden. Een afgeronde opleiding is dan hooguit een pré.

Ervaring is erg belangrijk

Tijdens de sollicitatieprocedure ligt het accent daarom op referenties, certificaten van bootcamps en andere trainingsprogramma's. Om de vaardigheden te testen bevat de sollicatieprocedure vaak een aantal technische praktijktests. Degenen die wel een diploma vereisen, geven aan tot nog toe voldoende gekwalificeerd personeel te kunnen werven die wel over dat papiertje beschikken. Daarbij speelt geografische locatie wel een rol. In landen als India bijvoorbeeld zijn veel afgestudeerden beschikbaar.

Universitaire opleiding biedt meer

Maar de extra bagage die met een universitaire opleiding wordt aangeleerd wordt wel ook als een premium gezien. Zo komen in zo'n bredere opleiding onderwerpen aan de orde die mensen niet zo snel in hun vrije tijd oppakken. Ook krijgen studenten een manier van denken aangeleerd, die belangrijk kan zijn om later in bepaalde functies de juiste vragen te kunnen stellen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in