Management

Carriere
sollicitatie

Opleiding IT'er doet er niet toe

CIO's lijken weinig waarde te hechten aan het papiertje van de sollicitanten.

© CC BY 2.0 - Flickr Free Images
20 februari 2018

CIO's lijken weinig waarde te hechten aan het papiertje van de sollicitanten.

Driekwart van de de CIO's ondervraagd in een panel van TechRepublic zegt dat ervaring en vaardigheden veel belangrijker zijn dan een opleiding van vier jaar.

Het onderzoekje van TechRepublic was wel erg beperkt van opzet: er werden slechts 12 CIO's ondervraagd. Toch geeft het wel aan hoe de IT-industrie is veranderd. Traditioneel waren IT-bedrijven erg gericht op diploma's waarbij het liefst een papiertje van een computer science opleiding of een gerelateerde opleiding veruit de voorkeur genoot. Inmiddels lijkt dat beeld veranderd, met negen van de twaalf die aangeven een afgeronde opleiding van vier jaar geen vereiste te vinden.

Een diploma geeft slechts aan dat iemand in staat is in een klasje te zitten en cursuswerk te doen dat vaak maar voor 20 tot 30 procent is toegespitst op de werkelijke kwalificaties, beamen veel in het panel. Door je uitsluitend te richten op het papiertje mis je bovendien makkelijk een groot reservoir aan talenten. Veel belangrijker zijn eigenschappen als logisch denken, creativiteit en aantoonbare ervaring met de gewenste vaardigheden. Een afgeronde opleiding is dan hooguit een pré.

Ervaring is erg belangrijk

Tijdens de sollicitatieprocedure ligt het accent daarom op referenties, certificaten van bootcamps en andere trainingsprogramma's. Om de vaardigheden te testen bevat de sollicatieprocedure vaak een aantal technische praktijktests. Degenen die wel een diploma vereisen, geven aan tot nog toe voldoende gekwalificeerd personeel te kunnen werven die wel over dat papiertje beschikken. Daarbij speelt geografische locatie wel een rol. In landen als India bijvoorbeeld zijn veel afgestudeerden beschikbaar.

Universitaire opleiding biedt meer

Maar de extra bagage die met een universitaire opleiding wordt aangeleerd wordt wel ook als een premium gezien. Zo komen in zo'n bredere opleiding onderwerpen aan de orde die mensen niet zo snel in hun vrije tijd oppakken. Ook krijgen studenten een manier van denken aangeleerd, die belangrijk kan zijn om later in bepaalde functies de juiste vragen te kunnen stellen.

5
Reacties
Bop 28 februari 2018 17:31

Zie de laatste tijd wel meer gebruik door werkgevers van 'assessments' in de vorm van keihard programmeren.
Het 'bewijs van de pudding'...

Veeleisen, maar in principe wel effectief.

Bas van de Haterd 21 februari 2018 10:21

Waar ik wel benieuwd naar ben is of die CIO's dit ook hebben doorgegeven aan hun recruiters. Aangezien de gemiddelde recruiter, ook bij een IT bedrijf (uitzonderingen daargelaten) geen enkele IT kennis heeft gaan die af of wat zekerheden lijken en daar hoort een diploma bij.

Nu zegt dat diploma niet zoveel, ervaring overigens ook niet altijd alles. Wie kent die programmeur met 10 jaar ervaring die geen regel code kan schrijven niet? Het beste is en blijft gewoon daadwerkelijk te testen bij de sollicitatie met testen als Codility of Skillvalue bijvoorbeeld. Andere assessmentvormen hebben ook bewezen veel grotere voorspellende waarde (dat geldt trouwens voor alle beroepen, maar nergens is de kwaliteit van de testen al zo hoog als bij IT'ers)

Itisme 20 februari 2018 20:45

Inderdaad.
Wat heb je aan een papiertje en kennis in je hoofd als er niets uit te handjes komt....
ICT is een vakgebied wat ontzettend snel verandert, veel leer je door het doen in de dagelijkse praktijk.
Een papiertje zegt dus weinig, net als bij een rijbewijs gaat het om de km, maar nog veel belangrijker je rijstijl.
Belangrijk is dat je in je rol wat kunt toevoegen voor een organisatie. Binnen een periode van 2 maanden (de proeftijd) heb je echt wel een globaal beeld of iemand iets in huis heeft....dus hoeveel risico loop je als werkgever.
Als men kijkt naar papieren, diploma's dan zegt dat iets van de organisatie. Sommige "verhuur" bedrijven vinden het interessant om te laten zien dat ze personeel hebben met papieren....ik krijg dat dagelijks onder ogen, maar ik wimpel dat gelijk af....een paar simpele vragen en dan zie ik wat de redeneerlijn is van iemand....en hoe hij/zij reageert op bepaalde vragen....en dat zijn geen vragen uit het boekje hoe doe je een sollicitatiegesprek....want die vragen zijn goed als je robots zoekt ;-)

Robert 20 februari 2018 20:35

Na 15 jaar IT ervaring en enorme ambitie en een hbo it papiertje maar helaas geen diplomas tussendoor kwam ik nergens aan de bak want geen papiertjes. Klinkklare onzin dit artikel, de huidige IT is een cowboymarkt en verziekt door uitzendbureaus en recruiters.
Er kwamen bij mij interims en onsite engineers over de vloer met diplomas maar geen reet praktijkkennis. Daarnaast wel de hoogste prijs vragen.

Mijn huidige werkgever is wel enorm blij met mijn enorme it kennis :) hoewel ik die niet meer actief toepas.

Marc 20 februari 2018 16:05

Inderdaad, logisch denken, creativiteit en aantoonbare ervaring met de gewenste vaardigheden zijn veel belangrijker dan een papiertje.

Maar hoe MEET je logisch denken, creativiteit, en nuttige ervaring?

Als we dat kunnen meten en zo de waarde van een individu in een bedrijf kunnen voorspellen, pas dan is dat papiertje volkomen nutteloos.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.