2 wolkjes

Opkomst cloud computing wijzigt functioneel beheer

© CC0 (via Pixabay),  Clker-Free-Vector-Images
29 april 2011

Lucille van der Hagen, directeur van de ASL BiSL Foundation: “Het zal in elk geval een enorme impact hebben. Je zult anders moeten omgaan met het traditionele procesdenken. Als bijvoorbeeld agenten zelf apps ontwikkelen zullen ze daarbij geen ASL- of BISL-processen gebruiken. Dat betekent dat we teruggaan naar de begintijd waarin applicatieontwikkeling een black box was. Je had geen zicht op het proces van ontwikkeling. Je kreeg wat je vroeg. En het zal ook niet terugkomen. Dat is niet erg als je als opdrachtgever maar goed stuurt op de kwaliteit van wat je wilt hebben. Opdrachtgevers moeten meer de nadruk gaan leggen op wat ze verwachten en of de applicatie voldoet aan hun behoeftes.”

Daarbij komt dat bij SaaS-gebruikers voor het onderhoud van de applicaties een strikt proces niet meer nodig is. “Bij SaaS is het onderhoud je probleem niet meer, want dat doet de ontwikkelaar zelf.”

Missie
Ze heeft er wel vertrouwen in dat BiSL er over vijf jaar nog is. “Van ASL weet ik dat niet zeker. Maar BiSL is er dan zeker nog wel. Onze missie is de jongere generatie uit te leggen wat er de toegevoegde waarde van is om je eigen ontwikkelproces helder te houden. Dat moeten we echt goed uitleggen, want jongeren hebben sterk de neiging het ‘gewoon maar even te doen.’ Ze zullen een andere aanpak kiezen, die losstaat van de stringente methoden die we nu gebruiken. Het gaat ze er alleen nog om dat ze weten wat het ze oplevert.”

Maar niet alles gaat de cloud in, benadrukt ze. “Er zullen nog veel applicaties op de traditionele wijze worden ontwikkeld. En daar is ASL blijvend van nut.”

Een bezoeker, consultant bij een grote IT-dienstverlener, heeft al wel in de gaten wat er zal veranderen: “Ik zie de functie van functioneel beheerder nu al veranderen. Zo moet bij een klant straks gekozen worden tussen Siebel, dat ze nu gebruiken, en salesforce.com. Dat laatste heeft minder functionaliteit, maar is standaard, cloud en dus goedkoper. Dus dat zal het wel worden. En het gevolg voor de functioneel beheerder is dat het zijn werk wordt om de gebruikers zo veel mogelijk te bieden wat binnen die grenzen mogelijk is. Misschien nog wat extra functionaliteit. Tot nu toe was je er als functioneel beheerder vooral op gericht zo veel mogelijk de wensen van je gebruikers te vervullen. Dat wordt nu veel meer beperkt.”

Jos de Weerdt van Ordina en lid van de werkgroep Best Practises van de ABF, heeft ook wel een paar veranderingen duidelijk voor ogen. “Het wijzigingenbeheer zal bijvoorbeeld sterk veranderen. Er komen veel meer releases met veel kleinere wijzigingen omdat de cloud gestandaardiseerd is. Bugs bijvoorbeeld worden heel snel verholpen. Het traditionele proces hierbij was lineair. Maar dat wordt deels parallel.” De veranderingen zitten volgens hem op alle cruciale punten van het BiSL-model. “Maar als het om gebruikersondersteuning gaat, moet je nog altijd dezelfde dingen doen.”

Verheldering
Maar veel meer concrete oplossingen en duidelijkheid over wat er precies zal veranderen is er nog niet. De ASL BiSL Foundation buigt zich daar de rest van dit jaar over met zijn leden, het Centre4-Cloud en Eurocloud. Dat moet als het goed gaat meer verheldering bieden.

Politie in de cloud
Medewerkers van de politie maken steeds meer apps zelf. Als agenten straks aan de BlackBerry gaan, zal dat alleen maar verhevigen. Dat geeft een draai aan het functioneel beheer binnen de Politie Nederland.

De vts Politie Nederland zal na een pilot onder hoofdcommissarissen BlackBerry’s in gebruik nemen voor agenten. Hiermee kan de agent mailen, in beperkte mate internetten en zijn agenda bijhouden. Dat alles is niet meer aan de werkplek gebonden. De Britse politie heeft dit al bij 45.000 agenten in gebruik. Zij wisselen de gegevens ter plekke uit en dat scheelt hen per dag 1,5 uur papierwerk op het bureau. “Dus dat betekent: meer blauw op straat”, zegt Ron Dollee van vtsPN.

Gekozen is voor de BlackBerry omdat de beveiliging van groot belang is. “De strategie is dat we device-onafhankelijk zijn, maar andere platformen lenen zich hier nu niet voor. We hebben jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van mobiele werkplekken. Maar die waren arbeidsintensief en gebruikersonvriendelijk. Dit werkt veel makkelijker. Gebruikers activeren het zelf en alles wat wij klaar zetten wordt naar hen toe gepusht. Daarbij zijn de kosten erg laag en bepalen wij wat er wordt klaargezet”, zegt Dollee. De BlackBerry kan worden uitgebreid met de PlayBook-tablet van RIM. Dat alles maakt het de agenten op straat makkelijker om foto’s te maken met de tijd en locatie erbij zodat die als wettig bewijsmateriaal kunnen dienen. Paspoorten en identiteitskaarten kunnen ermee worden ‘geswiped’. Er zit gps in en eventueel een track&trace-module.

Echt volledig in de cloud werkt dit nog niet. “We maken kleine stappen. We dachten het functioneel beheer eerst in de cloud te doen. Maar het is allemaal zo verweven met de XChange-infrastructuur en die is hiervoor niet goed genoeg beveiligd.” Maar de cloud komt nu vanzelf naar hen toe. Want de consumerization heeft ook onder agenten toegeslagen. Zij maken in hoog tempo apps die ze op het werk gebruiken. “Ze zijn vaak in een dag klaar en staan in de App Store. Gratis. Daar zijn wij niet bij betrokken, maar het levert wel heel veel goede ideeën op”, zegt Jan Wiersma van vtsPN. De politie streeft nadrukkelijk naar het gebruik van veel apps, benadrukt hij. Maar hoe veilig is dat? “Je wilt applicaties integreren met systemen van de organisatie. Wij kiezen daarom voor een standaard API, een koppelvlak waarmee ze hun eigen spullen binnen kunnen brengen.”

VtsPN maakt nu een shift naar meer focus op data en data-integriteit. Betekent dat dat het maar ongebreideld kan groeien en dus zonder functioneel beheer verder gaat? “Nee, een deel zal altijd ingevuld blijven worden door onze IT’ers want dat is te complex. Hoe de verhoudingen verder zullen uitpakken is niet duidelijk. Maar als wij het niet faciliteren krijg je pas echt wildgroei.”

Leidt dit dan niet tot een volstrekt onbeheersbare omgeving? Dat zou kunnen, zegt Wiersma. “Maar dat is niet erg. Je gaat terug naar het beheren van informatiestromen. Apps beheer je niet.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!