Management

Opinie: Street View-bescherming is zinloos

16 november 2011

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) stelt voor dat iedereen die niet wil dat de positie van zijn wifi-netwerk door Google wordt gebruikt voor het verfijnen van zijn navigatiesystemen _nomap moet toevoegen aan de naam (SSID) van zijn netwerk.

Deze opt-out regeling is tegen het zere been van de Kamerfracties van VVD en PVV die vanavond in het kamerdebat over privacy pleiten voor een opt-in-regeling. Zij die geen problemen hebben met het gebruik van hun netwerk voor navigatiedoeleinden moeten _yesmap aan de SSID toevoegen.

Toestemming voor het lezen van huisnummer niet nodig

Politici en het CPB geven met deze regelingen aan niet te begrijpen waar het over gaat. Wat Google doet, maar ook elke iPhone, Android of Windows Phone is diverse netwerken - waaronder wifi -gebruiken als aanvulling op de vrij onnauwkeurige GPS-plaatsbepaling. Het is vergelijkbaar met door een straat lopen en op de huisnummers kijken waar je ongeveer bent in de straat. Daar is geen toestemming van de huiseigenaar voor nodig. Waarom voor het digitale huisnummer wel?

Google brak in

Waar Google de fout in ging, is dat in voorgaande jaren veel meer gegevens werden 'geoogst' en bewaard. Om in de vergelijking te blijven, Google keek niet alleen naar de huisnummers maar keek ook door de brievenbus of haalde zelfs de telefoonklapper en het notitieblokje van het dressoir. Dat mag volgens de wet niet. Dan gaat het om huisvredebreuk of inbraak en daar moet wettelijk tegen worden opgetreden. Je vraagt bewoners ook niet om een sticker 'Niet inbreken' op de deur te plakken. 

Toezicht schiet tekort

Bedrijven worden geacht te goeder trouw te werken en met steekproeven dient daarop te worden toegezien. Zo gaat het met belastinginning en zo moet dat dus ook met de digitale handelswijze gaan. Google heeft laten zien de fout in te gaan dus moet de controle daarop worden verscherpt, op zijn minst tijdelijk. Blijkt Google herhaaldelijk de fout in te gaan, moet het bedrijf dat voelen, financieel of via imagoschade.

Opt-in/opt-out werken allebei niet

De meeste mensen hebben geen flauw benul hoe ze hun wifi-netwerk moeten beheren. Het merendeel van de netwerken heeft nog altijd de default SSID instellingen of is voorzien van een fantasienaam die door de installateur is bedacht. Google oogstte gegevens van wifi-netten die onbeschermd waren ofwel de huizen waar de deur wagenwijd openstaat. Juist de mensen die al niet begrijpen hoe je een netwerk beveiligt, zullen ook de naam van hun router niet aanpassen. Mensen vragen zich zelf aan te melden voor iets waar zij geen direct voordeel van hebben, zoals in de opt-in regeling, gaat niet gebeuren en daarmee vervalt een waardevol navigatie-instrument, niet alleen voor Google, maar ook voor Apple, Microsoft en wie er nog meer van gebruik van maken.

Beveiliging en controle nodig

Wie een wifi-net heeft moet het goed beveiligen. Laat de politiek zich druk maken over goed toezicht, want als een ding duidelijk is, is het dat er gecontroleerd moet worden. Of vertrouwen we Google, of welk bedrijf dan ook, dat ze zich wel aan de opt-in /opt-out-regeling houden?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!