OPINIE: Internetvrijheid is geen onderwerp voor de rechter

27 februari 2013

Betrokkenen en online 'omstanders' reageren verontwaardigd. "Hoe kan de rechter van een search-dienst als Google verwachten dat het berichten inhoudelijk gaat screenen? Of ieder bericht waarin iemand zijn naam tegenkomt uit zijn zoekresultaten moet filteren?". "Hyperlinks zijn het weefsel en daarmee de essentie van het world wide web. Als je daar beperkingen aan oplegt, dan haal je het hele internet onderuit".

Afgezien van de vraag of het wel zo'n vaart loopt, is het argument dat iets 'niet kan' natuurlijk niet erg overtuigend. Het is waarschijnlijk ook niet het werkelijke bezwaar. Het werkelijke bezwaar is dat we domweg geen gefilterd internet willen hebben. In plaats van doorgevers van informatie tot filtering aan te zetten, zou filtering juist moeten worden tegengegaan, vinden internetactivisten. Maar internetvrijheid is een fundamentele kwestie, die meer politiek dan juridisch van aard is.

In beide genoemde zaken oordeelt de rechter dat degene die de weg wijst naar online informatie, even verantwoordelijk is als degene die de informatie oorspronkelijk beschikbaar stelt. Alsof de postbezorger wordt aangesproken op de inhoud van de brief die hij aflevert. Dat kan verbazen, maar het is het oordeel van de rechter en het heeft weinig zin om er als burger anders over te denken. Het is namelijk geen kwestie van smaak, maar een kwestie van wetgeving. Al diegenen die zich in reacties onder berichten over beide kwesties opwinden over het kennelijke gebrek aan cyber-mores bij de magistraten in Spanje en Den Bosch, weigeren in te zien dat niet de rechter maar de wetgever hier de waardevrije doorgifte van informatie belemmert. Wend u tot Den Haag en tot Straatsburg!

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!