Opinie: De grootse toekomst van 3D printen

21 februari 2013

Innovatie begint met dromen en doorzetten. Monter voortborduren aan je grote plannen terwijl er tal van verstandige stuurlui aan de wal staan die mompelen dat het niet kan. Of dat het niet mag. Of dat het niet mag kunnen.

Amsterdam heeft er sinds vandaag weer een paar van die dromende doorzetters bij. De mensen van DUS architects ontvouwden hun plannen voor het maken van een compleet 3D-geprint grachtenpand. Het pand moet gaan verrijzen in Overhoeks, een wijk in Amsterdam Noord.

Hoewel het allemaal nog in de kinderschoenen staat –de financiering is nog niet rond- laat DUS architects wel al in de praktijk zien dat 3D-printen van grote objecten heel wel mogelijk is. In september 2012 opende wethouder Gehrels van Amsterdam de Kamermaker een groot verplaatsbaar paviljoen dat 3D meubels en uiteindelijk zelfs complete kamers moet gaan printen.

Meer printbare panden

Niet alleen DUS droomt van panden uit de printer. Eerder dit jaar presenteerde architect Jan Jaap Ruijssenaars zijn eigen plannen en de Italiaan Enrico Dini van D Shape heeft zelfs al een monsterlijk grote printer staan waarmee hij met en mengeling van zand en kunststof enorme sculpturen en koraalriffen bouwt. Ook Dini noemt als ultieme droom het neerzetten van huizen uit de printer. Voordelen: minder afval, minder transportkosten, toepassing van meer natuurlijke materialen en uiteraard sneller, goedkoper en flexibeler bouwen.

Prachtige plannen dus voor de automatisering van het bouwen. Of al die ideeën uiteindelijk realiseerbaar zijn moet nog blijken. Maar dan nog: een paar mooie dromen zijn in deze barre economische tijden altijd welkom.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!