Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Meng Wanzhou

'Opgepakte Huawei-topvrouw biecht sanctieschending op'

Op last van de VS gearresteerde Huawei-topvrouw zou verboden activiteit in Iran hebben toegegeven.

© Huawei
21 augustus 2019

Op last van de VS gearresteerde Huawei-topvrouw zou verboden activiteit in Iran hebben toegegeven.

De in Canada gearresteerde Huawei-CFO Meng Wanzhou heeft toegegeven dat het Chinese technologieconcern een kantoor heeft in Iran. Ze zou dit hebben gezegd tijdens een verhoor door de Canadese grenspolitie. Deze bekentenis is nu naar buiten gekomen in vrijgegeven rechtbankdocumenten. Ondertussen vecht zij haar arrestatie en nog altijd dreigende uitlevering aan de VS aan, die op illegale wijze zouden zijn opgezet.

Topvrouw Meng is afgelopen najaar opgepakt in Canada, op verzoek van de Amerikaanse overheid. Zij is een van de vice-voorzitters in het bestuur van Huawei en de dochter van oprichter Ren Zhengfei. Het Chinese bedrijf wordt er door de VS van verdacht dat het Amerikaanse handelssancties tegen Iran heeft geschonden. Dit zou zijn gedaan via een geheim dochterbedrijf in Iran dat dan Amerikaanse producten en technologie aan dat land heeft verkocht.

Huisarrest in Canada

In verhoor door de Canadese autoriteiten zou Meng nu hebben bekend dat een dergelijke constructie inderdaad aan de orde was. Op de vraag of Huawei producten verkoopt in landen waar dit niet mag, antwoordde de topvrouw aanvankelijk dat ze dit niet wist. Vervolgens noemde ze het Iraanse kantoor, zonder te specificeren wat deze vestiging precies doet, meldt persbureau ANP op basis van het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Meng zit nu al maanden vast door middel van huisarrest in Canada. Daar moet nog altijd worden beslist over haar uitlevering aan de VS. Haar advocaten vinden dat ze is misleid bij haar aanhouding en verhoor. Meng zou niet zijn verteld dat er op verzoek van de Amerikaanse politiedienst FBI informatie werd verzameld.

'Illegale arrestatie'

Haar arrestatie en de dreigende uitlevering worden aangevochten. Deze zijn volgens haar advocaten op illegale wijze bekokstoofd door Amerikaanse en Canadese autoriteiten. Deze beschuldiging wordt nu uit de doeken gedaan, zo melden Canadese media, in een omvangrijke verzameling documenten die zijn ingediend bij het Hooggerechtshof van British Columbia te Canada. Daarbij wordt ook aangestipt dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij mogelijk ingrijpt in deze zaak als China tot een handelsakkoord komt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.