OpenDNS biedt voordelen

17 juli 2009

DNS is het systeem dat domeinnamen aan IP-adressen koppelt. Www.example.com komt bijvoorbeeld overeen met 208.77.188.166. Het is dus een soort telefoonboek, dat IP-adressen opzoekt. Nagenoeg alle internetproviders maken nu nog gebruik van eigen DNS-servers, die informatie opvragen bij een ‘root DNS-server’. Het gebruik van een eigen DNS-server heeft onmiskenbaar voordelen: de provider kan de toegang tot bepaalde sites blokkeren, of bij het verkeerd intikken van een domein de gebruiker naar een alternatief omleiden. Bij voorkeur een alternatief uit het eigen domein. Van tijd tot tijd zijn er echter problemen. Niet alleen bij KPN, ook bij Ziggo werken de DNS-servers niet altijd goed. Tal van bedrijven maken gebruik van eigen DNS-servers, en daar gaat ook weleens wat mis mee.

Alternatieven zijn er ook. Met name OpenDNS krijgt steeds meer aandacht. OpenDNS bestaat nog niet zo heel lang, sinds juli 2006. Anders dan de naam suggereert, gaat het niet om een open-source-initiatief, maar om een commercieel project. Commercieel tussen aanhalingstekens. Het gebruik van OpenDNS is namelijk gratis. Alleen wanneer de gebruiker een onvindbaar adres invoert, wordt hij omgeleid naar een overzicht van alternatieven, waar ook advertenties te vinden zijn.

OpenDNS heeft verspreid over de wereld eigen DNS-servers staan en daar allerlei diensten aan toegevoegd. Als een adres even niet te vinden is door een storing van een root-DNS-server, zoekt het systeem in de cache bijvoorbeeld naar het laatstgebruikte adres. Gebruikers kunnen OpenDNS desgewenst zelf instellen op hun computers, routers of op DNS-servers. Een groot aantal bedrijven maakt al gebruik van OpenDNS, waaronder de UPS Store en Fujifilm, naast diverse universiteiten en scholen, ziekenhuizen en nutsbedrijven.

Geregistreerde gebruikers kunnen online zelf sites blokkeren. Zo kunnen ouders hun kinderen tegen porno beschermen. Ook specifieke webadressen kunnen geblokkeerd worden. Dat is met name interessant voor het mkb waar de aanschaf van een DNS-server al gauw te ingewikkeld wordt. OpenDNS biedt volgens de initiatiefnemers ook een veel betere bescherming tegen het kapen van DNS-gegevens. De Braziliaanse breedbandaanbieder NET Virtua werd eerder dit jaar getroffen door zo’n aanval. Gebruikers werden naar een pagina geleid die een Trojaans paard trachtte te installeren via een Java-applet. De kaping hield zeker vier uur aan.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!