Overslaan en naar de inhoud gaan

'Open wifi onderscheppen is afluisteren'

Het hoger beroep dat Google instelde tegen het oordeel van Amerikaanse rechters dat het zich met zijn StreetView-auto's schuldig heeft gemaakt aan afluisteren, is afgewezen. Volgens Google is open, onversleutelde wifi hetzelfde als radio en daarmee openbaar, maar de rechtbank is het daar niet mee eens.
afluisteren

In 2010, toen de Duitsers wilden weten wat Googles StreetView-wagentjes eigenlijk allemaal oppikten, bleek dat die pakketjes onversleutelde data opsloegen van open wifi-netwerken. Google was op dat moment bezig de netwerken in kaart te brengen zodat die konden helpen bij geolocatie, zonder dat er GPS bij nodig is. Het bedrijf verklaarde dat het niet op de hoogte was van de mogelijkheid, beëindigde zijn praktijken en kon in Duitsland niet vervolgd worden omdat er toen nog geen wetgeving tegen was.

In Amerika werden echter civielrechtelijke procedures gestart ('class action suits') omdat Google de wifigebruikers zou hebben afgeluisterd. Googles argumenten dat open wifi radio is en voor iedereen toegankelijk, zijn nu door de derde rechtbank verworpen. De rechters zijn van mening dat radio per definitie audio is, en dat het onderscheppen van onversleutelde data van een open netwerk te ingewikkeld is om te gelden als openbaar toegankelijk.

Het vonnis wekt beroering omdat velen met Google van mening zijn dat wifi juist wel radio is, dat het argument van de rechtbank dat wifi een 'beperkt bereik' heeft ook voor radio geldt, en dat het helemaal niet ingewikkeld is om mee te luisteren. Niettemin kan de zaak wegens afluisteren nu doorgang vinden.

Uiteraard is Google er veel aan gelegen om deze zaak te winnen, omdat de StreetView-auto's voor 2010 al wel ongeveer heel de VS hadden bestreken, en het aantal potentiële gegadigden voor een schadevergoeding in de miljoenen loopt. Wordt vervolgd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in