Management

Zakelijke software

Open source niet goed genoeg voor Europese Commissie

4 april 2014

Dat sommige lokale overheden wel op open source overstappen, is doorgaans een besluit gebaseerd op een politieke keuze om de lokale industrie voor IT-diensten te stimuleren, niet omdat de gekozen oplossing beter is. Opensource-alternatieven missen veelal de voor de Europese instituten belangrijke functionaliteiten als ondersteuning van veel talen.

Dit stelt Catherine Day van het secretariaat generaal van de Europese Commissie in antwoord op schriftelijke vragen van de Pirate Party over de keuze van nieuwe software. Het contract met Microsoft, met een waarde van ongeveer 50 miljoen euro, loopt volgende maand af, maar wordt naar alle waarschijnlijkheid verlengd tot februari 2016.

Day zegt wel dat er drie tracks zijn opgezet voor de kantoorautomatisering. De eerste is gericht op continuïteit van bedrijfsvoering, en in het kader daarvan wordt het contract met de huidige leveranciers verlengd. Microsoft levert 54 procent van de kantoortoepassingen. In een parallel uitgevoerde track zoekt de Commissie naar positieve, baanbrekende alternatieven. In een derde traject wordt een basis gelegd voor een volgende aanbestedingsronde voor de kantoorautomatisering.

Twee lobbygroepen, de Free Software Foundation Europe en het Open Forum Europe, vroegen onlangs aandacht voor het feit dat de Europese Commissie, het Europees Parlement en andere aangesloten instanties, nauwelijks iets doen aan een verandering van deze situatie. En dat terwijl de Europese met de mond wel gebruik van open standaarden belijdt.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!