Open source heeft een ‘doctator’ nodig

10 april 2009
Open-sourceontwikkelaars willen ontwikkelen, niet documenteren. En dat terwijl de software meer en meer in bedrijfssituaties wordt gebruikt waar de daar werkzame ontwikkelaars en gebruikers gewend zijn aan een fatsoenlijke documentatie en uitleg over wat de (voorheen binnenshuis ontwikkelde) software precies doet.

Open-sourceontwikkelaars mogen op dit terrein best wat meer doen om die mensen voor zich te winnen, meent Niels van Kampenhout, werkzaam bij Hippo. “Het ontbreken van documentatie is een grote drempel voor mensen buiten de open-sourcewereld”, stelt hij tijdens een presentatie op ApacheCon 2009 in Amsterdam.

Van Kampenhout positioneert zich de laatste tijd als technisch consultant en trainer bij de leverancier van het open source CMS Hippo in de positie van ‘gebruiker’; hij merkt hoe de Hippo-onderdelen die afkomstig zijn uit het Apache-open-sourcedomein bij degenen die ze gebruiken niet altijd even goed landen. “Misschien is het niet zo slecht gesteld met die documentatie, maar gebruikers buiten de Apache-gemeenschap verwachten meer samenhang en sturing.”

Van Kampenhout verwijst daarmee naar de mailinglijsten en wiki’s die binnen Apache- en andere open-sourceprojecten gemeengoed zijn. Op die plekken zijn de ins en outs van geconstateerde problemen en oplossingen wel terug te vinden. “Maar een buitenstaander verdwaalt erin.” Daarbij is de documentatie ook inconsistent en erg gericht op technische details. “En het ergste zijn de subprojecten. De documentatie is gestructureerd langs de hiërarchie van de subprojecten, dus het is moeilijk te vinden wat je zoekt.”

Open-sourceontwikkelaars hebben vaak een houding van ‘je moet er wel wat moeite voor doen’. Maar Van Kampenhout vindt dat compleet onzinnig. “Je wilt toch meer gebruikers?” Toch kun je van ontwikkelaars eigenlijk niet verwachten dat ze goede documentatie gaan schrijven, meent hij.

Bij Hippo is daarom gekozen voor een ‘doctator’, een soort eindredacteur die verantwoordelijk is voor het organiseren en structureren van de documentatie. “Je hebt iemand nodig die een stap terug kan zetten. Meestal is dat een goede gebruiker, iemand die goed weet wat de bedoeling van de software is.” Zo iemand kan vervolgens zorgen voor een ‘introductiedocumentatie’, voor coherentie en consistentie, voor het beschrijven van de relatie tussen verschillende (Apache-) open-sourceprojecten.

Een goede organisatie van de documentatie vergt ook al gauw een contentmanagementsysteem in plaats van wiki’s, denkt Van Kampenhout. “Die wiki’s zijn in het begin handig, maar blijken al snel te ongestructureerd.” De ervaringen bij Hippo zijn goed. “Goede ontwikkelaars willen zich concentreren. Die vinden het prettig dat het ze een beetje uit handen genomen wordt.”

Van Kampenhout bevestigt overigens dat er nog een reden is voor de achterblijvende documentatie in de open-sourcewereld. Een groot deel van de open-sourceontwikkelaars werkt bij bedrijven die nu eenmaal verdienen aan de support en de training. Het belang dat die bedrijven hebben bij een heldere documentatie is relatief gering.

AG Dossier Open Source.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!