Beheer

Security
Bitcoin

Opbrengst WannaCry: 45.000 dollar

Verdiensten vallen in het niet bij aangerichte schade

bitcoin © CC0 (pixabay),  geralt
15 mei 2017

Verdiensten vallen in het niet bij aangerichte schade

De opbrengst voor de makers van WannaCry is tot nu toe 45.000 dollar. Slachtoffers lijken weinig geneigd te betalen.

De rondrazende ransomware WannaCry heeft inmiddels zeker 200.000 systemen besmet in 150 landen. Slechts een fractie van de slachtoffers heeft het geëiste losgeld voor een sleutel daadwerkelijk betaald.

Volgens een gedetailleerde beschrijving van WannaCry van beveiliger Redsocks werkt de WannaCry-ransomware met drie betaaladressen voor bitcoins. En een prettige bijkomstigheid van bitcoins is dat alle historische transacties van een Bitcoin-betaaladres in te zien zijn. Daardoor is het mogelijk bij te houden hoeveel de criminelen aan deze ransomware verdienen. Volgens deze website gaat dat nu om in totaal 45.000 dollar.

Betaaladressen

Beveiligingsblogger Brian Krebs geeft aan dat de mogelijkheid dat de criminelen meer betaaladressen hebben uiteraard ook bestaat, maar daar zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor gevonden. Wel biedt het popupscherm dat op getroffen systemen verschijnt een knop ‘contact us’. De kans bestaat dat slachtoffers via deze knop rechtstreeks contact hebben opgenomen met de aanvallers.

Het advies om niet te betalen lijkt goed te worden gevolgd. Het tarief dat de aanvallers rekenen als losgeld was vrijdag nog 300 dollar, maar is opgelopen tot 600 dollar. Uit de betalingen blijkt overigens dat men rond de 300 dollar betaalt.

Eerder bleek al uit onderzoek van Ponemon Institute onder 600 MKB-organisaties dat ruim de helft niet betaalt bij een ransomware-aanval. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat men een goede backup heeft, principiële bezwaren tegen betalen. En 15 procent gelooft niet dat er een sleutel geleverd wordt na betaling.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.