Beheer

Security
HackShield Future Cyber Heroes

Op zoek naar het digitale spoor

IoT geeft digitale speurders veel meer bruikbare sporen

HackShield Future Cyber Heroes © HackShield Future Cyber Heroes
24 maart 2020

De tientallen miljarden slimme apparaten en smartphones die nu al het internet of things vormen, laten een enorme hoeveelheid digitale sporen na. Een deel daarvan is zeer bruikbaar voor forensisch onderzoek. Met behulp van datascience kunnen volgens Hans Henseler en Christianne de Poot veel betere analyses gedaan worden van die sporen – niet alleen op bronniveau maar ook op activiteitenniveau.

Met de aanhoudende groei van IoT en ICT-netwerken komen meer data voorhanden die als digitale sporen kunnen dienen. De zoektocht naar het juiste digitale spoor vereist daardoor de inzet van datascience en datavisualisatie om scenario’s te toetsen of aan te vullen. Soms moeten experts, indien het delict zich letterlijk onzichtbaar heeft afgespeeld in cyberspace, een scenario opstellen aan de hand van uitsluitend digitale sporen. Denk daarbij aan digitale misdrijven zoals phishing van persoonlijke gegevens, het hacken van bedrijfsnetwerken en aanvallen met ransomware. Het onderzoek van Fox-IT met een reconstructie van de recente cyberaanval op Universiteit Maastricht is daarvan een sprekend voorbeeld.

Sporen op de plaats delict worden vaak gebruikt in strafzaken om misdrijven te bewijzen. Fysieke sporen worden meestal geanalyseerd om daarmee de bron van het spoor te achterhalen. Zo kunnen relaties worden gelegd tussen een verdachte of een verdacht object en een gepleegd misdrijf. Het vaststellen van de bron van een spoor is echter niet altijd voldoende om een verdachte of verdacht object aan een misdrijf te relateren. Vaak moet daarvoor ook worden achterhaald door welke activiteit het spoor terecht is gekomen waar het werd aangetroffen (zie kader bronniveau versus activiteitenniveau).

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!