Beheer

Windows
Windows 11

Ook Windows 11 heeft rechtenprobleem met printen

Windows kan beheerrechten vereisen voor elke printopdracht.

© Microsoft
19 oktober 2021

Windows kan beheerrechten vereisen voor elke printopdracht.

Volgend op grote beveiligingsproblemen door printfunctionaliteit in Windows heeft Microsoft als workaround beheerrechten vereist voor printen. Nu blijkt Windows, inclusief de nieuwste versie 11, een printprobleem te hebben met gewone gebruikers en tijdzones. Een fix is in de maak.

Windows 11 én voorgangers teruggaand tot Windows 7 blijken niet goed om te kunnen gaan met printopdrachten die grenzen van tijdzones overschrijden. Dit probleem treedt op als een gewone gebruiker vanaf zijn/haar pc een printopdracht geeft die naar een Windows-printserver in een andere tijdzone gaat. Het besturingssysteem schotelt dan een dialoogvenster voor waarin moet worden ingelogd met beheerdersrechten. Dat inloggen is verplicht voor elke aparte printopdracht.

Meer printpatches in de maak

Deze verstoring van cross-tijdzone printen - wat nogal een relatief zeldzame activiteit kan zijn - is vorige week door gebruikers gemeld. Microsoft erkent het probleem en verklaart aan een oplossing te werken. Naar schatting van de Windows-maker komt er ergens eind deze maand een fix uit voor dit printprobleem. Daarnaast werkt Microsoft nog aan fixes voor andere printproblemen, met Windows 11 en eerdere versies.

Microsoft merkt bij de 'bekende problemen' met Windows 11 over déze kwestie nog op dat de omgevingen waar dit probleem kan optreden niet algemeen worden gebruikt door apparaten die zijn ontworpen voor thuisgebruik. In de lijst van platformen die worden geraakt, staat Windows 7 met SP1 (Service Pack 1) tot en met Windows 11 versie 21H2 genoemd, maar óók Windows Server 2008 SP2 tot en met Windows Server 2022.

2
Reacties
Eric-Jan Hoogendijk 19 oktober 2021 22:11

Er wordt nooit over gerept, maar onderhuids wordt toch steeds weer een boel ouwe zooi mee gesleurd. De meeste inspanning bij MS - en andere bedrijven - schijnt toch altijd weer te gaan naar nieuwe frutsels ipv de oude meuk eens op niveau te brengen.

Ik vraag me echt af hoeveel gebruikers zelfstandig op het idee gekomen waren om de taakbalk iconen te centreren. Daarbij de taakbalk ook nog gedeeltelijk los te koppelen van het systeemvak. Wanneer je de taakbalk in W11 verbergt en je gaat met de cursor over het systeemvak gebeurt er helemaal niks. Was in W10 toch echt anders.

Joost v.d. Eijk 19 oktober 2021 12:20

Ja. Ja. De eerste keer dat we met domeinen werken over tijd zones. Oeps. En tijdzones is ook iets nieuws in 2021 bij de eerste Windows versie. Beheerrechten om iets in te regelen, Ja, maar ze steeds weer vragen bij iets wat zo oud is als de computer zelf. En Oh nee het is de 11de versie. Ja dat je dan dit soort problemen tegen komt is te verwachten.
Ik sta er bij elke versie weer verbaast naar te kijken hoe naïef ontwikkelaars bij Micrisoft anno nu zijn.
Je kunt daar waarschijnlijk aan de bak na een cursusje C++ of zo en dan maar raak programmeren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.