Beheer

Security
mail

Ook Van Dissel gebruikte privémail voor werk

Na minister De Jonge ook OMT-voorzitter 'betrapt' op privémailen voor werk.

© Google
19 april 2022

Na minister De Jonge ook OMT-voorzitter 'betrapt' op privémailen voor werk.

OMT-voorzitter Jaap van Dissel heeft, net als voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, ook zijn privémail gebruikt voor werk. Dit heeft een woordvoerder van het RIVM bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door de Volkskrant. "Maar hij verstuurde geen departementaal vertrouwelijke informatie", benadrukt de zegsman.

Het gebruik van privé-accounts door ambtenaren of bewindspersonen wordt sterk ontraden om twee redenen, schrijft de Volkskrant: het levert veiligheidsrisico’s op en de kans bestaat dat communicatie zich aan het zicht onttrekt. Volgens de woordvoerder van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) waren de werksystemen "niet altijd even bruikbaar" op de verschillende plekken waar Van Dissel werkte. Zo kon het soms "lang duren om in te loggen" en was het versturen van grotere bestanden "lastig".

'Vanwege thuiswerken'

De RIVM-woordvoerder verklaart dat de OMT-voorzitter zijn eigen Gmail-account om praktische redenen gebruikte tijdens de coronacrisis toen er veel thuis werd gewerkt. "De mails die hij verstuurd heeft gingen gewoon in cc naar het RIVM-secretariaat en andere RIVM-accounts, dus ze zijn gewoon vindbaar", aldus de woordvoerder.

Het gebruik van privé-accounts wordt sterk ontraden vanwege veiligheidsrisico's. Daarbij worden ze vaak niet vrijgegeven na een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ook bestaat de kans dat deze werkgerelateerde berichten niet door de Kamer kunnen worden ingezien.

1
Reacties
Stef Joosten 19 april 2022 13:24

Ik ben de weg kwijt. Een tijdje geleden las ik dat een werkgever niet mag meelezen in de e-mails van zijn werknemer. Want dat schendt de privacy op het werk, ook als het een bedrijfs-account betreft. En nu lees ik dat functionarissen als van Dissel en de Jonge hun bedrijfsmail moeten gebruiken, want anders kunnen we niet meelezen ...
Schiet me maar lek... Wie hier nog een touw aan kan vastknopen???

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.