Management

Privacy
kunstmatige intelligentie

'Ook risico's aan kunstmatige intelligentie'

Financiële autoriteiten waarschuwen voor gebruik AI vanwege mogelijke nadelige gevolgen voor ethiek en vertrouwen.

© CC0 - pixabay.com
25 juli 2019

Financiële autoriteiten waarschuwen voor gebruik AI vanwege mogelijke nadelige gevolgen voor ethiek en vertrouwen.

De inzet van kunstmatige intelligentie biedt verzekeraars en banken veel nieuwe mogelijkheden, maar brengt ook risico's met zich mee. Daarvoor waarschuwen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Onder andere op het vlak van ethiek en vertrouwen kan de technologische vernieuwing onbedoeld nadelig uitpakken.

Banken en verzekeraars zetten kunstmatige intelligentie, kortweg AI genoemd, in voor opsporing van fraude of verdachte transacties. De twee toezichthouders gaan ervan uit dat het gebruik van de nieuwe technologie de komende jaren ook op tal van andere terreinen een hoge vlucht zal nemen.

Dat kan schadelijke effecten hebben. Als AI-systemen met gegevens uit het verleden werken, kan dit door onterechte aannames bijvoorbeeld betekenen dat mensen onbedoeld worden uitgesloten. En mocht er in de financiële sector iets fout gaan met technologische systemen, dan kunnen problemen door onderlinge verwevenheid snel uitdijen.

DNB en AFM willen in gesprek met banken, verzekeraars en andere belanghebbenden om op tijd een goed beeld te krijgen van de risico's.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.