Beheer

Security
Citrix

Ook provincie Gelderland aangevallen via Citrix-lek

Hackers probeerden honderden keren binnen te komen in systemen provincie.

Citrix kantoorpand in Raleigh, NC © Flickr James Willamor
23 januari 2020

Hackers probeerden honderden keren binnen te komen in systemen provincie.

De provincie Gelderland is het slachtoffer geworden van hackpogingen als gevolg van het lek in de Citrix-systemen. Hackers probeerden honderden keren binnen te dringen in de interne systemen van de provincie, maar die pogingen bleken onsuccesvol. 

De provincie Gelderland is één van de organisaties die Citrix-producten gebruikt om thuis te kunnen werken. Eind december maakte Citrix echter bekend dat die producten een groot lek bevatten. In januari volgde er exploitcode waarmee het lek misbruikt kan worden om toegang te krijgen tot systemen van gebruikers. 

Eerder probeerden hackers al binnen te dringen bij de gemeente Zutphen en het Medisch Centrum Leeuwarden. Nu blijkt dus dat hackers ook probeerden binnen te dringen bij de provincie Gelderland.

Citrix heeft inmiddels eerste patches uitgebracht voor het lek. Vrijdag verschijnt een tweede en laatste patchronde. 

VVD wil Gelders cybersecuritybeleid

De VVD heeft Statenvragen gesteld over het probleem, meldt Omroep Gelderland. De partij vindt dat de digitale beveiliging van overheden al langer niet optimaal is.

Daarnaast wil de VVD dat er vaart wordt gezet achter een Gelders beleid voor cybersecurity. Statenlid Frederik Peters stelt dat de aanvallen de bevestiging zijn dat de aandacht hier moet liggen. "We werken met privacygevoelige informatie, dat is het allerbelangrijkste wat we hebben."

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.