Innovatie & Strategie

Security
militairen

Ook Nederland stelt: Rusland voerde cyberoorlog in Georgië

Britse en Nederlandse overheid stellen formeel dat Rusland cyberwapens heeft gebruikt in Georgië.

Russische militairen op Victory Day © Flickr Dmitriy Fomin
21 februari 2020

Britse en Nederlandse overheid stellen formeel dat Rusland cyberwapens heeft gebruikt in Georgië.

Nederland acht Rusland verantwoordelijk voor de cyberaanvallen afgelopen oktober tegen diens buurland Georgië. Dat laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten. Volgens hem werden de digitale aanvallen uitgevoerd door de militaire geheime dienst GROe. Hij vindt dat de Russen met een dergelijke actie minachting voor de internationale regels laten zien. Ook Groot-Brittannië veroordeelt de daden van de GROe (GRU in het Engels) en noemt de cyberaanvallen "onacceptabel".

Minister Blok verwijst naar de "ongegronde, grootschalige en verstorende" cyberaanvallen van 28 oktober 2019. Eerder zeiden Georgië en internationale partners al dat de GROe achter deze offensieve operatie zat. Rusland en Georgië voerden twaalf jaar geleden nog oorlog en de betrekkingen tussen de twee landen blijven gespannen.

Meervoudig gerichte aanval

De Russische aanval heeft vele websites getroffen, waaronder die van de regering, van rechtbanken, van uiteenlopende organisaties, en van media en reguliere bedrijven. Ook werden meerdere nationale omroepen platgelegd. De GROe ondermijnde daarmee de soevereiniteit van Georgië, en ontwrichtte het leven van de gewone burgers, aldus Blok in een formele verklaring. Ook zijn hiermee de normen van de Verenigde Naties voor verantwoord staatsgedrag in cyberspace geschonden, stelt de bewindsman.

De minister van Buitenlandse Zaken heeft afgelopen maand een bezoek gebracht aan Georgië, en buurland Armenië. Blok zegt nu door te gaan met het verder beschermen van het "digitale domein", ook door internationale samenwerking. De nu afgegeven formele verklaring waarin Nederland de verantwoordelijkheid voor de cyberaanvallen tegen Georgië bij Rusland legt, valt ook in het kader van gezamenlijk optrekken met internationale partners.

'Roekeloos en brutaal'

Zijn Britse collega Dominic Raab uit soortgelijke woorden. Hij noemt de campagne van cyberaanvallen tegen het soevereine en onafhankelijke Georgië roekeloos en brutaal. "De Russische overheid heeft een duidelijke keuze: doorgaan met dit agressieve gedrag tegen andere landen, of een verantwoordelijke partner worden die internationale wetgeving respecteert", aldus de formele verklaring van minister voor Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië.

Ondertussen is ook in Amerikaanse kringen cyberaanvalswerk door Rusland in de aandacht gekomen. De advocaat van de omstreden Wikileaks-topman Jullian Assange claimt in de rechtszaak tegen de uiteindelijk gearresteerde internetactivist dat de Amerikaanse overheid Russische hacks in de doofpot wil stoppen. Assange zou namens president Donald Trump een aanbod voor gratie hebben gekregen, in ruil voor ontkennen dat Rusland zou zitten achter het hacken en vervolgens in 2016 uitlekken van mails van de Democratische Partij in de VS.

45 minuten met Trump

Dit aanbod zou in augustus 2017 zijn gedaan door toenmalig congreslid Dana Rohrabacher. Deze Republikeinse politicus ontkent dit nu. Ook het Witte Huis spreekt de claim van Assange in zijn uitleveringszaak tegen. Het zou "absoluut en volledig vals" zijn en Trump zou Rohrabacher "nauwelijks kennen" én "nooit met hem over dit onderwerp hebben gesproken", schrijft Forbes op uit de mond van de perswoordvoerder van het Witte Huis. De pro-Russische Rohrabacher heeft echter in april 2017 op uitnodiging van de president een uitgebreide sessie met Trump gehad, zo heeft de woordvoerder van de Californische Republikein toen bevestigd.

Naar eigen zeggen is Rohrabacher door Trump eerder overwogen voor de post van minister van Buitenlandse Zaken. Bij de vergadering van 45 minuten met Trump waren ook toenmalig stafchef Reince Priebus en de omstreden strateeg Steve Bannon aanwezig, haalt CNN uit Rohrabachers persverklaring van begin april 2017. De agenda van die bijeenkomst en de besproken onderwerpen zijn officieel onbekend. In september dat jaar wist The Wall Street Journal echter te melden dat Rohrabacher bezig zou zijn met een Trump-deal voor Assange.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.