Development

Software-ontwikkeling
Low code testen

Ook in low code is testen van groot belang

‘Iets cadeau krijgen ontslaat je niet van de verantwoordelijkheid om te testen.’

4 juni 2021

Wie met low code aan de slag gaat, krijgt al veel standaardfuncties cadeau en hoeft veel minder code te schrijven. De kans op fouten lijkt daarmee kleiner. Toch blijft testen ook bij low code nog van groot belang. Maar wat test je dan?

Low code biedt veel beloftes: het ontwikkelen van software gaat sneller, meer mensen dan alleen de IT-experts kunnen eraan meewerken en er wordt veel met standaard modules gewerkt. Toch is het absoluut geen magie, benadrukt Pavel Zamudio-Ramirez, chief customer officer bij Appian. “Dingen verschijnen niet opeens, die worden gemaakt. Er zijn dus nog veel ‘good practices’ die vereist blijven. Testen is er daar één van.”

Rob van der Veer, principal consultant bij de Software Improvement Group (SIG), is het daar volledig mee eens. “Het maakt niet uit of je nu code intypt of tekent. Het gaat om logica die iets moet doen en dat moet functioneel kloppen.” Dat er meer gebruikt wordt gemaakt van al bestaande dingen, zorgt er wel voor dat de testhoeveelheid iets minder kan worden. “Maar je spreekt een groep aan die minder ervaring heeft met software engineering en dus meer fouten maken. Die twee dingen heffen elkaar weer op.”

Bovendien bevatten low code-systemen vaak nog maatwerkcode, die ook aan eisen moet voldoen. “Je krijgt veel cadeau, wat aan de ene kant makkelijk is, maar aan de andere kant moet je wel weten wat je dan precies cadeau krijgt. Waar kun je van op aan? En je moet controleren of dat zich in jouw omgeving met jouw configuratie ook dusdanig gedraagt. Iets cadeau krijgen ontslaat je niet van de verantwoordelijkheid om te testen”, vult Rick Klompé, senior consultant bij SIG, aan.

Wat test je?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!