Innovatie & Strategie

Governance
Slimme stad

Ook een slimme stad roept ethische vragen op

Universiteiten en Amersfoort bouwen samenwerkingsplatform

© Shutterstock
20 februari 2020

De slimme stad, een digitale samenleving, datagedreven beleidsvoering; we ontkomen er niet aan of data en technologie spelen een rol in onze toekomstige leefomgeving. Daarom is het volgens Anouk Geenen van belang de slimme stad op een verantwoordelijke manier vorm te geven. Ethische vragen moeten daarbij beantwoord worden, en zeker die over data governance. Daar wordt aan gewerkt in het NWO-onderzoeksproject Designing for Controversies in Responsible Smart Cities. 

Ethische vragen die een belangrijke rol spelen bij het verantwoord vormgeven van een slimme stad, zijn bijvoorbeeld: hoe zwaar weegt privacy tegenover bijvoorbeeld veiligheid, waarvoor mogen de verzamelde data worden gebruikt, en wie heeft er allemaal toegang tot die data? 

In het onderzoeksproject Designing for Controversies in Responsible Smart Cities gaan diverse partijen aan de slag met deze en andere vragen. Universiteit Twente en Universiteit Utrecht werken hierin samen met projectpartners uit de regio Amersfoort om een samenwerkingsplatform voor de slimme stad op te zetten: een plek waar burgers, beleidsmakers, ondernemers en onderzoekers met elkaar in gesprek kunnen gaan en de slimme stad samen kunnen vormgeven.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!