Innovatie & Strategie

Branche
Boris

Ook Britten willen Chinese deals blokkeren

Premier Boris Johnson zou werken aan Britse wetten om buitenlandse overnames te voorkomen.

Boris Johnson © Gov.uk
8 juni 2020

Premier Boris Johnson zou werken aan Britse wetten om buitenlandse overnames te voorkomen.

De Britse premier Boris Johnson bereidt zich voor op het aankondigen van strenge wetten om buitenlandse overnames van Britse bedrijven te voorkomen als die een risico vormen voor de nationale veiligheid. De nieuwe wetgeving is ingegeven door toenemende bezorgdheid over de invloed van China, meldt The Times. Ook onderwijs zou in beeld zijn.

De minister-president van Groot-Brittannië wil bij wet regelen dat bedrijven verplicht moeten melden als ze worden overgenomen en als die overname zou kunnen leiden tot veiligheidsrisico's. Directeuren van ondernemingen die geen melding doen of door de regering opgelegde voorwaarden na een overname negeren, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Mogelijke sancties zijn boetes of zelfs gevangenisstraffen, schrijft The Times vandaag.

Ook onderwijs en onderzoek

Deze blokkerende maatregelen die Boris Johnson wil doorvoeren betreffen niet alleen het bedrijfsleven. De Britse leider wil ook academische samenwerkingsverbanden en onderzoeksprojecten vatten onder de beperkingen. Zorgen over banden tussen Chinese bedrijven en Britse universiteiten leven in het Westerse land dat druk doende is met het verlaten van de Europese Unie. Daarbij lijkt toenadering tot de Verenigde Staten wat betreft handelsovereenkomsten een van de doelen.

In de VS is in maart 2018 al het blokkeren van overnames door Chinese bedrijven in beeld gekomen. Daarbij zijn ook investeringen 'in scope' wat betreft de Amerikaanse intentie voor blokkeren van China. Het ging om beperken van het risico dat gevoelige technologie in handen komt van China. Voorbeelden zijn chiptechnologie en 5G. De als vijandige mogendheid beschouwde Aziatische grootmacht zou als overheid vergaande invloed hebben binnen bedrijven en ook onderzoeksinstellingen.

GB, VS en Nederland

Momenteel speelt de economische impact van de coronacrisis veel bedrijven parten. Overnames of investeringen door kapitaalkrachtige buitenlandse partijen zijn een reële mogelijkheid, waar diverse overheden echter minder enthousiast over zijn. Daaronder ook de Nederlandse regering, die een wetsvoorstel in behandeling heeft om ongewenste overnames van tech- en telecombedrijven te blokkeren. Het door EZ-staatssecretaris Mona Keijzer ingediende voorstel omvat ook telefoon- en hostingproviders met meer dan 100.000 klanten, plus grote internetknooppunten, datacenters en domeinbeheerders.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 08 juni 2020 23:31

Vreselijke kerel, Boris Johnson, maar dit doet ie goed.
Niet genoemd wordt de deels Chinese kerncentrale Hinkley Point C die nog steeds in aanbouw is in het VK.
Deze wordt deels door China voor-gefinanciëerd, waarna tegen een hoog, gegarandeerd energietarief geleverd wordt. Om meerdere redenen zeer ongewenst.
Nu wordt het tijd dat ook Rutte en consorten in Nederland wakker worden aangaande China.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.