Overslaan en naar de inhoud gaan

Onveilige ICT Buitenlandse Zaken krijgt onder druk akkoord van AIVD

Rammelende IT-systemen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken kregen, ondanks klachten van ambtenaren over de veiligheid, toch een tijdelijke goedkeuring van de AIVD. Volgens de toezichthouder omdat een afweging moet worden gemaakt tussen veiligheid en operationele continuïteit.
Stef Blok
© Shutterstock
Shutterstock

De onafhankelijke Auditdienst Rijk heeft de AIVD hiervoor vorig jaar al op de vingers getikt, meldt de Volkskrant. De krant sprak verschillende bronnen binnen het ministerie over de misstanden met betrekking tot de veiligheid van de IT-systemen. Die worden gebruikt voor het delen van vertrouwelijke informatie onder met met de EU en de Navo. Aanhoudende veiligheidsproblemen bij zeker vijf van de elf essentiële systemen van het ministerie zijn volgens de bronnen aanleiding voor onrust onder de ambtenaren.

Ook de Rekenkamer sprak zich eerder dit jaar al vernietigend uit over de informatiebeveiliging bij het ministerie. Ook schetst minister Blok een veel te rooskleurig beeld in de Tweede Kamer over de situatie.

'AIVD onder druk gezet'

De AIVD erkent akkoord te hebben gegeven aan het doorwerken met de gebrekkige systemen. Er zou nooit een goedkeuring worden gegeven aan onveilige systemen, maar de dienst verstrekt wel een tijdelijke goedkeuring als afkeuring verstrekkende gevolgen heeft voor de voortgang van de werkzaamheden. In dit geval zou de communicatie met bijvoorbeeld de EU en de Navo moeten terugvallen op briefwisselingen. Volgens bronnen van de Volkskrant zou het ministerie de AIVD onder grote druk hebben gezet om gezichtsverlies bij buitenlandse contacten te voorkomen.

Het ministerie erkent de problemen maar zegt dat er geen alternatieven voorhanden zijn. Doordat steeds tijdelijke goedkeuringen worden afgegeven is er ook geen haast om werk te maken van die alternatieven, stelt een oud-medewerker van het ministerie. Het is overigens niet zo dat gevoelige informatie zo maar op straat ligt.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in