Beheer

Security
Stef Blok

Onveilige ICT Buitenlandse Zaken krijgt onder druk akkoord van AIVD

Bij afkeuring valt de communicatie met EU en Navo terug op briefpost.

Stef Blok © Shutterstock Alexandros Michailidis
11 december 2020

Bij afkeuring valt de communicatie met EU en Navo terug op briefpost.

Rammelende IT-systemen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken kregen, ondanks klachten van ambtenaren over de veiligheid, toch een tijdelijke goedkeuring van de AIVD. Volgens de toezichthouder omdat een afweging moet worden gemaakt tussen veiligheid en operationele continuïteit.

De onafhankelijke Auditdienst Rijk heeft de AIVD hiervoor vorig jaar al op de vingers getikt, meldt de Volkskrant. De krant sprak verschillende bronnen binnen het ministerie over de misstanden met betrekking tot de veiligheid van de IT-systemen. Die worden gebruikt voor het delen van vertrouwelijke informatie onder met met de EU en de Navo. Aanhoudende veiligheidsproblemen bij zeker vijf van de elf essentiële systemen van het ministerie zijn volgens de bronnen aanleiding voor onrust onder de ambtenaren.

Ook de Rekenkamer sprak zich eerder dit jaar al vernietigend uit over de informatiebeveiliging bij het ministerie. Ook schetst minister Blok een veel te rooskleurig beeld in de Tweede Kamer over de situatie.

'AIVD onder druk gezet'

De AIVD erkent akkoord te hebben gegeven aan het doorwerken met de gebrekkige systemen. Er zou nooit een goedkeuring worden gegeven aan onveilige systemen, maar de dienst verstrekt wel een tijdelijke goedkeuring als afkeuring verstrekkende gevolgen heeft voor de voortgang van de werkzaamheden. In dit geval zou de communicatie met bijvoorbeeld de EU en de Navo moeten terugvallen op briefwisselingen. Volgens bronnen van de Volkskrant zou het ministerie de AIVD onder grote druk hebben gezet om gezichtsverlies bij buitenlandse contacten te voorkomen.

Het ministerie erkent de problemen maar zegt dat er geen alternatieven voorhanden zijn. Doordat steeds tijdelijke goedkeuringen worden afgegeven is er ook geen haast om werk te maken van die alternatieven, stelt een oud-medewerker van het ministerie. Het is overigens niet zo dat gevoelige informatie zo maar op straat ligt.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.