Development

’Ontwikkeling corona-apps leverde unieke architectuur-uitdagingen op’
Softwarearchitect Ivo Jansch over CoronaMelder en CoronaCheck.
De Nederlandse corona-apps CoronaMelder en CoronaCheck werden open source en onder flinke tijdsdruk ontwikkeld. Dat zorgde vanuit architectuurperspectief voor bijzondere uitdagingen, vertelt softwarearchitect Ivo Jansch nu. Om daarmee om te gaan werkte hij zo veel mogelijk parallel aan ontwikkelaars en zette hij een flexibele architectuur op.
Diverse experts begonnen in mei 2020, in opdracht van het ministerie van VWS, met de ontwikkeling van CoronaMelder, de app waarmee gebruikers een notificatie krijgen als ze risico lopen op besmetting met COVID-19. Softwarearchitect Ivo Jansch was een van hen. Jansch heeft al jarenlang ervaring als softwarearchitect, onder meer via zijn eigen bedrijf Egeniq. VWS benaderde hem echter vanwege werk dat hij in de opensourcegemeenschap had gedaan. “Ik ben in de Code for NL-gemeenschap gaan meedenken over de door VWS georganiseerde Appathon en het Apple-Google-protocol”, vertelt Jansch. “Ik was dus al met de architectuur bezig voordat VWS me aan boord haalde. Het ministerie zag dat en dacht: als je er toch mee bezig bent, kom dan met ons meedoen.”
Inmiddels is CoronaMelder klaar en werkt Jansch als softwarearchitect mee aan een tweede app: CoronaCheck. Beide projecten zijn volgens hem door diverse uitdagingen uniek te noemen. “Het feit dat een overheidsproject zo open ontwikkeld wordt, is vrij uniek. En de nadruk lag bij CoronaMelder veel op security en privacy by design. Je maakt niet vaak mee dat je daar zoveel aandacht aan mag besteden. Vaak is dat wel een aspect van het ontwikkeltraject, maar hier was het echt een van de uitgangspunten”, blikt hij terug.
Hoe werk je flexibel?
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!