Development

Software-ontwikkeling
Amazon Echo

Ontwikkelen voor Alexa is hot

Developers storten zich in grote getale op het nieuwe ontwikkelplatform.

Amazon Echo © Amazon
3 februari 2017

Developers storten zich in grote getale op het nieuwe ontwikkelplatform.

Alexa is Amazons wonderkind. Alom aanwezig op de CES vorige maand. Nu is het ontwikkelplatform razend populair onder ontwikkelaars.

Alexa is een digitale assistent, software die de slimheid toevoegt aan Amazons speakerconsole Echo. Met behulp van Alexa kan het cilindervormige apparaat allerlei taken uitvoeren op basis van gesproken commando's. Zo zijn diverse streaming services te starten, to-do-lijstjes op te stellen, tijdgebonden herinneringen te programmeren en is allerlei informatie op te vragen zoals over het weer, verkeer enzovoort.

Alexa kan verder e-books voorlezen maar ook allerlei smarthome-applicaties aansturen, onder meer door samenwerking met Philips Hue en de Nest thermostaat. Tijdens de CES werd duidelijk dat veel bedrijven graag de interactie met Alexa mogelijk maken.

Het aantal toepassingen neemt dan ook snel toe, mede dankzij een grote belangstelling van ontwikkelaars voor het nieuwe platform. Bij de introductie vorig jaar kon Alexa 100 dingen doen, ook wel aangeduid als Alexa Skills. Inmiddels zijn dat er al 7000. In de herfst vorig jaar startte Amazon een campagne om ontwikkelaars te interesseren nieuwe toepassingen te bedenken. Daarvoor is de Alexa Skills Kit ontwikkeld, een software development kit (SDK). Daarnaast kan de Alexa Voice Service (AVS) ook worden geïntegreerd in bestaande toepassingen met behulp van de application programming interface (API).

Er zijn nu drie typen interacties die ontwikkelaars met de Alexa kunnen creëren:

  • Smart Home Skills. Dit zijn alle interacties met apparatuur in huis
  • Flash Briefing Skills. Bedoeld om nieuws en andere informatiediensten via Alexa beschikbaar te maken, bijvoorbeeld op de Echo.
  • Custom Skills. voor alle andere interacties.

Geld verdienen met Skills

Voor elk van de skill-types zijn gratis tools en handleidingen beschikbaar. Sarah Sobolewski, woordvoerster bij Aamazon voor het Alexa-project, benadrukt dat ontwikkelaars geen achtergrondkennis nodig hebben in spraakherkenning of natuurlijke taalverwerking om aan de slag te gaan met de tools. Er is wel een belangrijk verschil met het bouwen van apps voor bijvoorbeeld iOS of Android. Er is geen mogelijkheid om geld te verdienen met Skills en Amazon heeft ook geen plannen om ontwikkelaars in staat te stellen een bedrijfsmodel rond Skills op te zetten. Wil je geld verdienen aan je inspanningen moeten deze dus onderdeel zijn van een plan om Alexa Voice Services te integreren in eigen producten en diensten.

Amazon stimuleert het ontwikkelen van Skills via een programma voor startups. Zij kunnen zich kwalificeren voor een bijdrage aan de ontwikkelkosten. Amazon heeft daar het Alexa Fund voor opgezet waarvoor het bedrijf 100 miljoen dollar heeft gereserveerd.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.