Loopbaan

Carriere
programmeren

Ontwikkelbootcamps enorm in trek

Waar kan je terecht voor een snelcursus programmeren?

© Pixabay, CCO public domain
7 mei 2019

Waar kan je terecht voor een snelcursus programmeren?

De initiatieven om versneld te worden om- of bijgeschoold als softwareontwikkelaar schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat is uiteraard mede ingegeven door het snel oplopend tekort aan goede developers. AG Connect is benieuwd hoe zinvol zo’n verkort traject is en hoe goed inzetbaar afgestudeerden zijn. Maar eerst brengen we in kaart welke initiatieven er allemaal zijn in Nederland.

 

Het bekende omscholingsinitiatieven Make IT Work, een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam dat inmiddels op verschillende locaties in het land wordt aangeboden en onlangs alle lof kreeg van de EU, laten we voor dit artikel buiten beschouwing, omdat het hier gaat om een langer programma van 22 weken en een arbeidsovereenkomst bij een van de inmiddels 91 gelieerde bedrijven. "Inmiddels hebben we al meer dan 355 cursisten duurzaam verbonden met de arbeidsmarkt", vertelt Baukje Vetter.

Ook B Startup School Amsterdam (BSSA), op de John M. Keynesplein in Amsterdam biedt een langer programma van 9 maanden, inclusief een intensieve cursus van 3 maanden en daarna een betaalde fulltimebaan van 6 maanden. Er is een programma voor softwareontwikkelaars en een programma voor data-analytics en machine learning. Het lesprogramma voor softwareontwikkeling wordt verzorgd door DevMountain. Deelnemers leren onder meer te werken met HTML, CSS, JavaScript, React en Node.

Verder zijn er diverse partijen die met snelcursussen en bootcamps proberen hun brood te verdienen, dus ons overzicht zal verre van compleet zijn, maar dit zijn voor zover bij ons bekend de belangrijkste initiatieven als het gaat om het versneld (om)scholen tot softwareontwikkelaar:

 

 • Codaisseur
  Waar: Burgerweeshuispad 201 in Amsterdam
  Wat: Programma van 10 weken (50 lesdagen), waarbij je wordt opgeleid tot junior softwareontwikkelaar. Na afstuderen hebben zij volgens de initiatiefnemers een solide basis in frontend en backend development. Inmiddels zijn er al 250 alumni aan een baan geholpen. De meeste kandidaten vinden binnen 2 maanden een baan.
  Lesruimtes met max 28 studenten. Ervaren docenten en coaches beschikbaar en je wordt lid van een community van webdevelopers.
  Wanneer: Vrijwel iedere maand start een nieuw programma.
  Kosten: Elke student betaalt € 800 bij toelating tot de Academy. Het bedrijf dat jou uiteindelijk aanneemt betaalt de rest (€ 11.520) van je opleiding - maar alleen als je een echte, betaalde baan vindt. Jij bepaalt zelf waar je wel en niet wilt werken, en je gaat direct voor het bedrijf aan de slag.
  Website: https://codaisseur.nl
 • Code Institute
  Waar: Linnaeusstraat 2C in Amsterdam
  Wat: Snelcursus van 10-14 weken, geaccrediteerd door Edinburgh Napier University (Code Institute is van oorsprong Iers). Vorig jaar juni ging de eerste groep van start in Nederland. Het programma is bedoeld voor carrièreswitchers en ICT’ers die hun opleidings- en werkniveau op willen krikken en moet een oplossing bieden voor het nijpende tekort aan hoogopgeleide softwareontwikkelaars. Volgens de initiatiefnemers vindt 88% van de afgestudeerden binnen een half jaar een baan als softwareontwikkelaar. Bedrijven als Accenture en Capgemini maken gebruik van kandidaten die via Code Institute zijn opgeleid.
  Er zijn docenten, mentoren, tutoren, senior ontwikkelaars die je vragen kunnen beantwoorden en er is wekelijkse telefonische ondersteuning. Er wordt gewerkt met de communicatietool Slack. Er wordt onder meer aandacht gegeven aan HTML5, Javascript, CSS3, Python en MongoDB.
  Wanneer: Er start regelmatig een nieuwe klas. Het programma kan zowel part-time naast je baan als fulltime worden gevolgd. Het part-time programma duurt uiteraard wel langer. Er starten in ieder geval fulltime programma’s in juni en september van dit jaar en in 2020 weer in januari en april.
  Kosten: Het fulltime online programma kost € 7900
  Website: https://codeinstitute.net
   
 • Ubiqum
  Waar: Amsterdam (daarnaast wordt het programma ook aangeboden in Barcelona, Berlijn en Madrid).
  Wat: Biedt 2 verschillende programma’s aan: Full stack Java development en Data Analytics & Machine Learning. Beide programma’s duren 5 maanden. Daarnaast is er een Web Development With JavaScript programma dat 3 maanden duurt.
  Ubiqum stelt dat 92% van de studenten Web Development met Java binnen 2 maanden een baan heeft gevonden. Opvallend is dat er geen lessen zijn en dat er geen examen wordt afgenomen. Je werkt aan echte projecten en je krijgt een mentor toegewezen. De focus ligt op front-end (HTML, CSS en JavaScript) and back-end (Java).
  Wanneer: In mei en juni starten er in Amsterdam trajecten, maar ook daarna zal het programma worden aangeboden, al zijn de data nog niet bekend.
  Kosten: € 9.900 voor het programma van 5 maanden tot softwareontwikkelaar. Je betaalt de eerste helft als je begint, de tweede helft hoef je pas te betalen nadat je een baan hebt gevonden. Ubiqum biedt verschillende betalingsregelingen.
  Website: https://code.ubiqum.com
   
 • NOVI Bootcamp voor developers
  Waar: Utrecht
  Wat: Bij NOVI kun je je inschrijven voor de bootcamps: Data Engineer, Ethical Hacker en Full Stack Developer. Deze laatste bootcamp leidt je op tot junior professional in Software Development en duurt in totaal 4 maanden.
  Je komt in aanmerking voor de bootcamp als je beschikt over een hbo-startkwalificatie, dus een afgeronde MBO-4, havo, vwo of 21+-toets.
  In een periode van 4 maanden krijg je intensief les, maar ga je ook met groepsgenoten aan de slag met echte praktijkcases. Je wordt begeleid door docenten uit de praktijk en krijgt toegang tot de online leeromgeving EdHub. Deze is gevuld met relevante cursussen en je hebt beschikking over meer dan 5000 digitale IT-boeken. Er wordt ook aandacht geschonken aan competenties op het gebied van professionele ontwikkeling, projectmanagement, samenwerken en communicatie. Aan het eind van de bootcamp lever je een eindopdracht in. Als die positief wordt beoordeeld, leidt dit tot een functiecertificaat en kun je worden voorgesteld aan een potentiële werkgever.
  Wanneer: Er zijn 6 instroommomenten per jaar.
  Kosten: € 3300 (incl. vouchers Vraagfinanciering voor het hbo-ICT, zie: novi.nl/subsidies
  Website: https://www.novi.nl
   
 • IronHack
  Waar: Amsterdam, maar er zijn 9 campussen, verspreid over de hele wereld.
  Wat: Het fulltime-programma voor de bootcamp Full Stack web developer duurt 9 weken van maandag tot vrijdag, het parttime-programma duurt 24 weken en is op dinsdag- en donderdagavond en zaterdag overdag.
  De voorbereiding gebeurt op afstand: je krijgt toegang tot 60 uur online web development content op het studentenplatform van IronHack. Hier leer je de basis over JavaScript, HTML en CSS. Je kunt docenten per mail of via Slack benaderen. Daarna start het programma op de campus in Amsterdam. De eerste 3 weken staan in het teken van HTML/CSS & Javascript, daarna volgt de Backend, met aandacht voor NodeJS, Express en MongoDB en de laatste 3 weken gaan over Frontend Framework. Na afloop is er een carrièreweek, waarin je je sollicitatieskills traint en wordt je voorgesteld aan potentiële werkgevers. Onder meer Google, Orange en Capgemini staan op de website als partnerbedrijven.
  Wanneer: In juni en september starten de eerstvolgende bootcamps.
  Kosten: € 6000, inclusief een aanbetaling van 750 eur0, daarna kan er een betalingsregeling worden getroffen. Vrouwen kunnen aanspraak maken op een beurs die 10% korting geeft op het cursusbedrag.
  Website: www.ironhack.com/
   
 • CodeGorilla bootcamp
  Waar: Kwinkenplein 10 in Groningen
  Wat: Gedurende deze bootcamp word je in 3 maanden opgeleid tot junior developer. De gehele bootcamp vindt plaats op de locatie in Groningen, waarbij fulltime aanwezigheid verplicht is. Tijdens de opleiding begeleidt CodeGorilla je ook bij het vinden van een baan.
  Via de CodeGorilla bootcamp worden mensen gescreend, geselecteerd en opgeleid tot junior developers. De initiatiefnemers zeggen inmiddels 167 trainees succesvol te hebben opgeleid. Zij zijn onderwezen op het gebied van Front-end developmend (HTML, CSS, JavaScript, React, Angular en VueJS) en Back-end development (onder meer PHP, NodeJS, MySQL en Linux). Maar er is ook aandacht voor General development (Scrum, GIT version control, (Cloud) Deployment en soft skills (Communication, Problem solving, Time management).
  Wanneer: Onbekend.
  Kosten: Indien je het CodeGorilla traject aangeboden hebt gekregen via jouw gemeente, of het UWV is de CodeGorilla bootcamp vaak kosteloos te volgen. Als dit niet lukt, kun je ervoor kiezen om het traject zelf te bekostigen. De kosten hiervan zijn niet bekend. Je zult dus zelf contact op moeten nemen met CodeGorilla.
  Website: https://www.codegorilla.nl/

Tot slot zijn er nog 2 online opleiders die verkorte trainingen aanbieden (zonder praktijkervaring):

 • ICT Trainingen
  Waar: Online trainingen, maar het kantoor zit in Arnhem.
  Wat: ICT Trainingen biedt de online training Software Programming Fundamentals. Het gaat slechts om 11 lesuren die binnen 90 dagen na aankoop gevolgd moeten worden. In deze training is er zowel aandacht voor de ontwikkelcyclus en ontwikkelmethodieken als voor de basisstructuur van verschillende programmeertalen. Je leert de verschillende elementen van programmeercodes en hoe je die globaal moet toepassen.
  Na deze basis raadt ICT Trainingen aan te focussen op het object georiënteerd programmeren, zodat je code kunt hergebruiken en het onderhouden van de code verkleint. Dit kan bijvoorbeeld door de training Best Practices voor Object Georiënteerd Programmeren (4 uur binnen 60 dagen) te kiezen. Daarna is het tijd om te specialiseren, bijvoorbeeld op het gebied van Java (Java SE 8 fundamentals Programmer I: 13 uur in 180 dagen en Programmer II: 14 uur in 180 dagen),  .NET (bijvoorbeeld Programming in C#, 18 uur in 180 dagen) of PHP (PHP Basiskennis, 7 uur binnen 90 dagen). Na afloop krijg je een certificaat.
  Wanneer: Elk gewenst tijdstip, wel moet het programma na aanschaf steeds binnen een bepaalde termijn worden afgerond.
  Kosten: De eerste cursus kost € 168, inclusief BTW, de tweede € 119, inclusief BTW en de Java SE 8 Fundamentals Programmer I en II kost bijvoorbeeld € 649,00
  Website: https://icttrainingen.nl
   
 • LOI
  Waar: Het hoofdkantoor staat in Leiderdorp, maar je studeert thuis online.
  Wat: De cursus Java Programmeren duurt 4 maanden, waarbij wordt uitgegaan van ongeveer 8 studieuren per week. Als je slaagt krijg je het diploma Oracle Certified Associate (OCA) Java SE 8 Programmer I, een erkend certificaat.
  Om de cursus Java Programmeren te kunnen volgen, is basiskennis over programmeren noodzakelijk. Dit houdt in: kennis van primitieve datatypes, controle statements, methods en arrays. Als je nog niet over deze basiskennis beschikt, kies dan voor de extra module Inleiding programmeren. Je krijgt dan aan de hand van extra lesmateriaal snel de basisbeginselen onder de knie.
  Je studeert wanneer jij dat wilt en opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. Je kunt gebruik maken van online tools die het leren op afstand vergemakkelijken.
  Wanneer: Op elk gewenst tijdstip.
  Kosten: Je betaalt maandelijks € 139, dus in totaal kost het je € 556.
  Website: https://www.loi.nl/n-1126-java-programmeren
Oproep

AG Connect vangt uiteenlopende signalen op over het nut en de kwaliteit van snelcursussen op het gebied van programmeren. Zo staan er op de websites van de opleiders enthousiaste quotes van toonaangevende (IT-)bedrijven die graag gebruik maken van de snel opgeleide developpers. Tegelijkertijd horen wij van oud-kandidaten - maar ook van bedrijven - minder positieve verhalen over de inzetbaarheid van deze kandidaten en de kennis die in slechts een zeer beperkte tijd kan worden opgedaan. Heb je hier een mening over? Reageer dan onder dit artikel en wie weet zie je je reactie in een van de vervolgartikelen over dit onderwerp terug.

2
Reacties
Mark Sedney 11 mei 2019 13:53

Grotendeels eens met het tweede deel van wat Johan zegt. Het inzetten van low-code biedt inderdaad een van de mogelijke oplossing om meer mensen te laten deelnemen in het software-ontwikkelproces. Dat het niet reëel is om te verwachten dat mensen na een korte tijd inzetbaar zijn, waag ik te betwijfelen. Wat Ester Stop in haar oproep zegt over de wisselende kwaliteit van bootcamps is correct. Echter, er zijn enkele bootcamp-concepten die zich bewezen hebben en al enige tijd mensen op een goed niveau richting een baan hebben geholpen. Dat heeft te maken met het selectieproces en de gehanteerde lesmethode. CodeForAll, dat in september in Nederland start met bootcamps van 14 weken (5-6 dagen/week, 8-12 uur/dag), heeft in de afgelopen 4,5 jaar in Portugal al meer dan 500 mensen opgeleid tot Jr. Full Stack Developer (Java/JavaScript). Daarin krijgen de mensen meer dan 650 uur programmeer-ervaring mee en wordt er ook sterk gecoacht op soft-skills. En gaandeweg worden deelnemers al gekoppeld aan werkgevers en kunnen ze elkaar beter leren kennen. 96% van de deelnemers heeft tijdens de bootcamp, of binnen enkele weken daarna, een (duurzame) baan. De rest iets later. Bedrijven als Deloitte, EY, Fruition Partners, Bool en nog vele anderen trekken graag mensen van CodeForAll aan, omdat ze zien dat deze mensen gemotiveerd, creatief en doorzetters zijn. En ze hebben een steile leercurve. Opvallend voorbeeld: Deloitte werkt niet eens met Java, maar met RoR en Angular en wil toch de Javanen aantrekken van CodeForAll, omdat ze zien dat deze mensen in staat zijn om snel andere stacks op te pakken. Deloitte doet dat in twee stappen: in twee weken omscholing naar een nieuwe stack, dan een maand onder begeleiding mee laten draaien op een project en vervolgens zijn ze klaar om zelfstandig op projecten te worden gezet en door te groeien. 50% van de voormalig studenten werkt inmiddels in andere stacks, zoals .NET, C #, REACT Native, Python, Ruby, Objective C, PHP, OutSystems. 20-30% heeft binnen een jaar een leidinggevende rol binnen een team. Software development is niet voor iedereen weggelegd en cruciaal voor succes van de deelnemers en werkgevers zijn de manier waarop je selecteert (en vooral wie) en de lesmethode die je hanteert. CodeForAll ziet daar scherp op toe en heeft in Portugal bewezen een constant hoog niveau en met hoge tevredenheid mensen te koppelen aan werkgevers, en vice versa. Ja, ik preek voor eigen parochie, maar het track-record spreekt voor zich. Mark Sedney, Director <CodeForAll_The Netherlands>.

Johan den Haan 09 mei 2019 19:45

Een IT-opleiding samenvatten in 10-12 weken en verwachten dat mensen dan direct inzetbaar zijn, is niet reëel. Zo'n korte opleidingsperiode is alleen een optie voor talentvolle jongeren die al veel programmeer-ervaring hebben opgedaan als hobby of tijdens een bijbaan. Het lijkt me daarom ook beter om wat fundamenteler te kijken naar software-ontwikkeling. Er is een groot tekort aan capaciteit om software op te leveren, terwijl de vraag alleen maar groeit. Zelfs al verdubbelen we het aantal informatica-studenten, dan is er nog altijd een tekort tegen de tijd dat ze afgestudeerd zijn.

Het is dan ook logischer om software-ontwikkeling als discipline eenvoudiger te maken, zodat een bredere groep mensen met een hogere productiviteit software kan opleveren. Als we dan ook zorgen dat mensen met kennis vanuit een specifiek (business) domein onderdeel uitmaken van software-ontwikkelteams, dan wordt het proces ook effectiever. De software sluit dan immers beter aan bij de behoeftes van de business. Technologie als low-code maakt dit mogelijk door met visuele modellen op een hoger abstractie-niveau te ‘programmeren’. Een heleboel technische details zijn daarbij geautomatiseerd. Dit zorgt ook voor een aanzienlijk hogere productiviteit. Met low-code kunnen softwareteams bestaan uit een combinatie van goed opgeleide programmeurs en mensen met een business-achtergrond die actief hun domeinkennis bijdragen aan de modellen die gebouwd worden. Ik zie in de praktijk dat dit een versnelling oplevert tot 10x in vergelijking tot ontwikkeling met bijv. Java of .Net. Ook stelt low-code een grotere groep mensen in staat om actief deel te nemen aan het software-ontwikkelproces met een beter eindresultaat.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.