Ontslagen Logica raken IT-professionals niet

8 mei 2009
De ontslagen zijn het gevolg van een reorganisatie waarbij de IT-professionals vanuit één grote poule klanten in meerdere marktsegmenten gaan bedienen. Door deze ingreep in de organisatie zullen geen IT-professionals hun baan bij Logica verliezen.

Hoewel Logica als geheel een omzetstijging van 11 procent realiseerde in het eerste kwartaal van 2009, boekte het bedrijf in de Benelux een omzetdaling van 11 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2008. De omzet in de ‘cyclische non-outsourcing business’ Consulting en Professional Services liep met 4 procent terug, nota bene in Nederland het sterkst. De outsourcingdiensten groeiden met 9 procent en zijn nu goed voor 33 procent van de totale omzet.

Logica is in alle Europese landen gestopt met het werven en aannemen van nieuwe medewerkers. Eerder kondigde het bedrijf al aan ontstane vacatures niet meer op te vullen. Eind maart werkten er 39.812 mensen voor Logica. Als de reorganisatie waarbij driehonderd stafleden hun baan verliezen is doorgevoerd, werken er 5800 mensen in Nederland voor Logica. In 2008 schrapte Logica de banen van honderd stafmedewerkers.

Nederland is na het Verenigd Koninkrijk het tweede land waar de reorganisatie plaatsvindt die ervoor moet zorgen dat de kosten dalen en de IT-professionals meer facturabele uren maken. Het bedrijf wil in lagelonenlanden als India, de Filippijnen en Oost-Europa verder groeien. Eind maart werkten en 5150 medewerkers in nearshore en offshore vestigingen.

CNV Dienstenbond is teleurgesteld dat Logica Nederland niet de moeite wil nemen serieus te kijken naar alternatieven voor de ontslagen. Arie Kasper, bestuurder van CNV Dienstenbond, zegt in een reactie op de driehonderd ontslagen: “Het gaat in de hele IT-branche niet best, maar het lijkt erop dat het vet op de botten van de internationale bedrijven met vestigingen in Nederland wordt doorgesluisd naar het buitenland. De eerste en enige focus lijkt het tevreden houden van de investeerders.”

Atos Origin heeft in het eerste kwartaal van 2009 afscheid genomen van 229 medewerkers die ‘transferfree’ zijn verklaard. Het gaat om IT-professionals die op de bank zitten en waarvan Atos Origin niet verwacht dat ze op redelijke termijn ingezet zullen worden.

De officiële status van de Nederlandse arbeidsmarkt is inmiddels ‘ruim’, volgens de krapte-indicator van het UWV. De werkloosheid onder IT-professionals loopt nu fors op. Per 1 april stonden er 7314 IT’ers bij het UWV geregistreerd als niet-werkende werkzoekenden. In maart steeg het percentage werkloze IT’ers met 5,3 procent. Dat is in verhouding een aanzienlijk grotere stijging dan de 1,7 procent waarmee het totale aantal niet-werkende werkzoekenden (nww’ers) in Nederland steeg in maart.

De officieel geregistreerde werkloosheid onder IT-professionals laat sinds oktober 2008 een stijgende trend zien. In januari steeg de werkloosheid het snelst, met 9,3 procent. De lagere technische beroepen (9801 nww’ers) vertonen in de cijfers van het UWV in het eerste kwartaal van 2009 een stijging van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Voor de middelbare technische beroepen (1715 nww’ers) was die stijging 89,9 procent en voor de hogere technische beroepen (530 nww’ers) zelfs 92,7 procent.

In het eerste kwartaal van 2009 werden er 21 procent minder nieuwe vacatures ingediend bij het UWV Werkbedrijf. Er kwamen ruim 14.000 ontslagaanvragen binnen bij het UWV; dat is twee keer zoveel als in het eerste kwartaal van 2008.

De grootste groep werkloze IT’ers bestaat uit hbo’ers: programmeurs, systeemanalisten en -ontwerpers en netwerkbeheerders. IT-professionals met een academische achtergrond zijn in de werkloosheidsstatistieken ondervertegenwoordigd.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!