Innovatie & Strategie

Procesmanagement
Team

Online veranderen kan prima met microprojecten

Zeven tips voor het opzetten en uitvoeren van microprojecten vanuit een online omgeving.

© Shutterstock Jacob Lund
24 augustus 2021

Door Covid-19 zijn veel projecten uitgesteld of geschrapt. Daar zou geen ruimte voor zijn doordat iedereen thuiswerkt en dit online wel erg moeilijk lijkt. Door met microprojecten te werken is het volgens Yuri Bobbert en Hans Mulder prima mogelijk online grote veranderingsprojecten uit te voeren.

Soms laat een zwartezwaanperiode mogelijkheden zien van organisaties die juist beter en dus antifragiel worden door chaos, zo ook in deze 'corona-disorder' [1]. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden in de samenwerking tussen Antwerp Management School (AMS) en SD Worx. SD Worx is een internationaal bedrijf dat diensten rond human resources levert. Midden in de coronaperiode rolden zij, samen met AMS, een volledig online opleidings- en organisatieveranderingstraject uit. Zo’n 25 medewerkers stampten volledig online verschillende microprojecten uit de grond om de processen en producten van SD Worx te verbeteren.

Passend voor onderwijs

Experimenten moeten klein of micro zijn, want megaprojecten passen niet in het onderwijs. Microprojecten doe je met een klein team, met mensen die elkaar kennen. Je voert het project binnen een paar weken tot maximaal enkele maanden uit en je hebt een concreet resultaat voor de klant. Niet zodat je alleen een bepaalde fase hebt afgerond, zoals ‘zagen’, ‘schuren’ en ‘lakken’. Want dan heb je alleen nog maar hout, waarmee de klant niets kan. Nee, de klant krijgt eerst een ‘stoel’ om op de juiste hoogte te zitten en daarna een bijpassende ‘tafel’. Waarom? Je kunt dan eerst aan de klant vragen: ‘hoe bevalt de stoel?’, alvorens de hoogte van de tafelpoten te bepalen. Daarmee komt de klant niet als laatste in beeld; hij is vanaf het begin betrokken bij het microproject. Dat is wat een microproject doet: samenwerken met alle betrokkenen voor het resultaat. Het blijft niet alleen klein, snel en goedkoop, het levert ook de meeste waarde op voor het kunnen veranderen. Want daar gaat het om: je wilt een organisatie ontwerpen die eenvoudig en snel veranderingen uit de omgeving kan toepassen. En omgekeerd ook: een organisatie die innovaties kan doorgeven aan haar klanten.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!