Beheer

Netwerken

'Online innovatie gaat financiële sector nog veel meer banen kosten'

10 december 2015
Banken en verzekeraars zijn onvoldoende voorbereid op disruptieve ontwikkelingen in de online wereld. Nieuwe diensten van bedrijven als Google en Apple kunnen er de komende jaren toe leiden dat bij banken en verzekeraars nog veel meer banen verdwijnen.

Dat vreest vakbondsvoorzitter Reinier Castelein van De Unie. Castelijn sprak met het ANP in reactie op het gisteren aangekondigde massaontslag van 9000 banen bij Rabobank. Hij stelt dat de financiële sector waarschijnlijk nog lang niet klaar is met reorganiseren: "Ik sluit bijvoorbeeld niet uit dat ABN AMRO nog met een slag gaat komen." Ook wijst hij erop dat die bank in Nederland veel meer mensen in dienst heeft dan een concurrent als ING.

Google en Apple

Consumenten verlangen steeds meer dat ze hun bankzaken makkelijk online kunnen regelen, de banken hebben daardoor minder mensen nodig, aldus Castelein. "Een hypotheek afsluiten kan nu al veel sneller via een internetaanbieder. Banken doen daar zes weken over. (...) De technologische ontwikkelingen gaan zo snel'', benadrukt de vakbondsman. "Niemand weet waar de technologie over drie jaar is, waar bedrijven als Google en Apple dan weer mee komen.''  

 Alle grootbanken hebben de laatste jaren flink gesaneerd, maar dat is in de ogen van De Unie geen garantie dat ze dat niet over een paar jaar weer moeten doen. ING haalde vorig jaar nog een streep door 1700 van de 16.000 Nederlandse banen bij de bank, plus meer dan 1000 externe krachten. ABN AMRO kondigde aan dat tot en met 2018 tussen de 650 en 1000 banen komen te vervallen. Rabobank zelf had vanaf 2013 al reorganisaties ingezet ten koste van 10.000 banen.

Voortsnellende digitalisering

Castelein denkt dat ook verzekeraars nog met grote ingrepen moeten komen in verband met de voortsnellende digitalisering en automatisering. Een partij als Achmea snoeide in 2013 al behoorlijk in het personeelsbestand, met een reductie van 4000 arbeidsplaatsen. Maar bij De Unie vreest men dat er nog nieuwe reorganisaties volgen.
Uitkeringsinstantie UWV voorspelde in juni dat er in de financiële dienstverlening dit jaar en volgend jaar bij elkaar zo'n 12.000 banen verloren gaan. De werkgelegenheid bij banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeleggers is van 2008 tot en met 2014 al met zo'n 15 procent gekrompen, ofwel met 41.000 banen, tot 238.000 banen.


Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.