Innovatie & Strategie

Klantinteractie
rechtspraak

Online conflictbemiddeling verbeterd

Webshops moeten expliciet wijzen op de mogelijkheid van bemiddeling.

22 januari 2016

De verplichting komt niet als een verrassing. De onderliggende wetgeving werd in 2013 al aangenomen. De wet wil de belemmeringen wegnemen die veel Europeanen voelen bij het kopen in een ander land, en dan met name de vrees dat ze hun geld niet terugkrijgen als er problemen zijn met hun bestelling. Bij een goed functionerende geschillenregeling zouden Europese consumenten jaarlijks 22,5 miljard euro besparen, denkt de EU.

De alternatieve geschillenregeling biedt klanten en winkeliers een simpelere, snellere en goedkopere methode om een dispuut te beslechten dan de gang naar de rechter. Een consument met een klacht hoeft alleen een formulier in te vullen op de website Online Dispute Resolution. De klacht wordt automatisch doorgestuurd naar de leverancier. Die moet dan de consument die zich gedupeerd voelt, een van de geaccrediteerde bemiddelaars suggereren. Als beide partijen het eens zijn over de bemiddelaar, doet die bemiddelaar binnen 90 dagen een bindende uitspraak.

Gedupeerde consumenten hoeven geen gebruik te maken van de regeling; ze mogen ook op andere wijze proberen hun recht te halen. Ook voor winkeliers is deelname niet verplicht, tenzij er in hun land in de sector waarin ze actief zijn sprake is van een verplichting om aan een geschillenregeling deel te nemen. Maar vrijwillige deelname aan de regeling kan natuurlijk wel een goed middel zijn om de reserves bij buitenlandse kopers weg te nemen, en dus het marktpotentieel te vergroten.

Online winkeliers zijn wel altijd verplicht om klanten te wijzen op de Europese regeling voor geschillenbemiddeling, ook als ze er niet aan zo’n regeling deelnemen. Wat impliceert dat ze op hun website een link moeten opnemen naar het ­Online Dispute Resolution Platform. Die website voor geschillenbemiddeling maakt de Europese Unie op 15 februari aanstaande operationeel. 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!