Overslaan en naar de inhoud gaan

Online aangifte is nog geen hit

Dit blijkt uit een onderzoek van BBSO en de Radboud Universiteit. Er moeten dus voldoende alternatieven voor internetaangifte zijn, juist ook als meer politiebureaus de deuren sluiten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De politie stimuleert digitalisering van de aangiften uit efficiencyoverwegingen. Vanaf 2012 is fasegewijs een multichannel-beleid voor het doen van aangiftes doorgevoerd. Burgers kunnen daardoor inmiddels aangifte doen via internet, telefoon, op het politiebureau of op locatie van het slachtoffer.

Te hoge verwachtingen

Het onderzoek wijst verder uit dat internetaangifte -- hoewel het gebruiksgemak wordt gewaardeerd -- slachtoffers het minst van alle beschikbare aangiftevormen tot tevredenheid stemt. Vooral lager opgeleiden, allochtonen en ouderen missen er het persoonlijke contact. Mede daardoor zou een te sterke sturing richting internetaangifte de aangiftebereidheid weleens negatief kunnen beïnvloeden. Ook plaatsen de onderzoekers vraagtekens bij de hoge verwachting aangaande de efficiency van digitale aangiftes. Politiemensen meldden dat digitale aangiftes er regelmatig toe leiden dat later alsnog aanvullende opsporingsinformatie moet worden verzameld.

Investeren in mobiel werken

De onderzoekers adviseren te investeren in extra aangiftemogelijkheden waarin wel persoonlijk contact mogelijk is. Zo kan de politie investeren in innovatieve voorzieningen, zoals een voertuiggerelateerde werkplek voor de agent. Ook kan de politie de mogelijkheden van het mobiel werken op een smartphone verder uitbouwen. Daarnaast blijft het belangrijk om de terugkoppeling van informatie aan de aangever te verbeteren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in