Beheer

Privacy
Android

Onderzoeker: Android verzamelt 20 keer meer data dan iOS

Ook als apparaat niet gebruikt wordt, wordt 1MB aan data per 12 uur verstuurd.

© Google
31 maart 2021

Ook als apparaat niet gebruikt wordt, wordt 1MB aan data per 12 uur verstuurd.

Android-telefoons versturen veel meer data naar Google dan iOS-telefoons naar Apple terugsturen. Dat blijkt uit onderzoek van professor Douglas Leith van de Ierse Trinity College. Volgens de wetenschapper verzamelt het besturingssysteem van Google zelfs twintig keer meer data dan het OS van Apple. 

Leith legde voor zijn onderzoek (pdf) de besturingssystemen naast elkaar, om te vergelijken hoeveel data ze verstuurden. Om de metingen te doen, gebruikte Leith een Google Pixel 2 met Android 10 en een iPhone 8 met iOS 13.6.1. Per besturingssysteem ging Leith na hoeveel data ieder het in verschillende situaties terugstuurt naar Google of Apple. Daarbij gaat het om situaties als wanneer de telefoon voor de eerste keer werd opgestart, wanneer er een SIM-kaart werd ingevoerd, de telefoon niet gebruikt wordt, de instellingen bekeken worden, locatie delen aan of uit staat en wanneer de gebruiker inlogt in de App Store of Play Store. 

Uit het onderzoek blijkt nu dat beide telefoons constant data terugsturen naar Google en Apple, zelfs als ze niet gebruikt worden, schrijft Ars Technica. Daarbij gaat het om grote hoeveelheden data. Een Android-apparaat verstuurt bij de eerste keer opstarten al ongeveer 1 MB data naar Google, tegenover ongeveer 42 KB bij iOS. Wordt een apparaat niet gebruikt, maar staat deze wel aan, dan stuurt Android per 12 uur ongeveer 1 MB aan data terug naar Google. Bij iOS is dat om en nabij 52 KB. 

Welke data wordt gedeeld?

Leith concludeert in zijn onderzoek dat er gemiddeld iedere 4,5 minuten data gedeeld wordt met Google en iOS, zelfs als de telefoons weinig speciale instellingen hebben en de apparaten niet gebruikt worden. De gegevens die gedeeld worden, zijn bijvoorbeeld het serienummer van de hardware, het serienummer van de SIM-kaart en het telefoonnummer. Ook delen beide besturingssystemen telemetrie met Google en Apple, zelfs als de gebruiker zich hier expliciet voor afmeldt. 

Apple's besturingssysteem stuurt bovendien MAC-adressen van apparaten in de buurt terug op het moment dat er een SIM-kaart wordt ingevoerd in de iPhone. Die MAC-adressen zijn bijvoorbeeld van andere mobiele apparaten of de router. Apple ontvangt van deze apparaten ook hun GPS-locatie, aldus Leith. "Momenteel zijn er weinig tot geen realistische oplossingen om het delen van dit soort data te voorkomen", aldus de wetenschapper in zijn onderzoek.

Volgens Leith is het verzamelen van data door Android en iOS zorgwekkend, omdat de data gemakkelijk gekoppeld kunnen worden aan de naam, het e-mailadres, betaalinformatie en andere apparaten van een gebruiker. Daarnaast onthult het besturingssysteem iedere keer dat het verbinding maakt met de backend-servers het IP-adres van het apparaat, en daarmee ook de geografische locatie van de gebruiker. Omdat de besturingssystemen gemiddeld elke 4,5 minuten verbinding maken met die servers, kunnen Apple en Google in theorie mogelijk de locatie van het apparaat volgen, stelt Leith. 

'Onjuiste informatie'

Google zegt in een reactie aan Ars Technica dat de informatie van Leith niet klopt. Zo zou het niet waar zijn dat Android twintig keer meer data verstuurt dan iOS. "Volgens ons eigen onderzoek wijken deze bevindingen een orde van grootte af en we hebben onze zorgen over de methodologie voor publicatie met de onderzoeker gedeeld", aldus Google. Het bedrijf geeft wel aan dat gebruikers zich inderdaad niet volledig kunnen afmelden van de verzameling van telemetrie, omdat een deel daarvan essentieel zou zijn om het apparaat normaal te laten functioneren. Telemetriedata die verzameld wordt door de Device Configuration-dienst, wordt bijvoorbeeld gebruikt om het besturingssysteem te updaten.  

Google zegt dan ook dat het onderzoek vooral laat zien hoe smartphones werken. "Moderne auto's sturen regelmatig basisinformatie over onderdelen, hun veiligheidsstatus en onderhoudsplanningen terug naar autofabrikanten, en mobiele apparaten werken op een vergelijkbare manier. Dit rapport beschrijft deze communicatie, die ervoor helpt zorgen dat iOS- of Android-software up-to-date is, diensten werken zoals bedoeld en dat de telefoon veilig is en efficiënt werkt."

Ook Apple zegt tegenover Ars Technica dat het onderzoek bepaalde fouten bevat. Volgens een woordvoerder is het bedrijf bovendien transparant over de persoonlijke informatie die het verzamelt, en heeft de gebruiker daar ook controle over. Zo zijn er privacy-instellingen die voorkomen dat de locatie van een gebruiker gevolgd kan worden. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.