Loopbaan

Carriere
Eyal Rabin

‘Onderwijs moet meer op maat gemaakt worden om MOOC’s te laten slagen’

Motivatie en leergedrag voorspellen succes van online cursussen.

Eyal Rabin © Open Universiteit
29 september 2021

Na de initiële lofzang over Massive Open Online Courses (MOOC’s) werden de online cursussen met name als gefaald experiment gezien. Participanten maakten cursussen vaak niet af en behaalden geen certificaat. Nieuw onderzoek wijst uit dat MOOC’s niet alleen succesvol kunnen zijn, maar dat we het succes zelfs kunnen voorspellen. Een belangrijke sleutel is het onderwijs minder voorgekauwd maken.

MOOC’s zijn massale en openbare internetcursussen, waarbij het klaslokaal en de collegezaal vervangen worden door een online forum en lessen via video’s gegeven worden. Op die manier wordt het onderwijs toegankelijk voor geïnteresseerden wereldwijd én is het mogelijk om in de eigen tijd en in eigen tempo te leren.

Ook binnen de IT-wereld zijn MOOC’s alomtegenwoordig en door de pandemie is online leren veel meer gemeengoed geworden. Toch bestaat er al enige tijd kritiek op MOOC’s. Het voornaamste punt van critici is dat veel mensen zich wel aanmelden voor een cursus en misschien zelfs naar de introductieles gaan, maar niet veel verder komen dan dat. Het overgrote deel van de mensen maakt de cursus dus niet af en behaalt geen certificaat.

Maar betekent dat wel dat een MOOC niet succesvol is? Dr. Eyal Rabin vindt van niet. Hij promoveerde deze maand aan de Open Universiteit op onderzoek naar MOOC’s en het voorspellen van het succes van participanten. “De meeste mensen starten helemaal niet met de intentie om een MOOC helemaal af te maken of om een certificaat te behalen. Vaak zoeken ze naar specifieke informatie of willen ze een specifieke vaardigheid aanleren, waarvoor je niet de hele cursus af hoeft te maken”, legt Rabin tegenover AG Connect uit. “Kijk naar IT’ers: vaak ken je de tools en technieken waarmee je werkt wel, maar je wil je kennis wel up-to-date houden. Je zoekt dan dus naar specifieke informatie, maar hoeft niet per se een hele cursus te volgen. Daar heb je vaak niet eens tijd voor.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!