Beheer

Security
Windows Server 2003

Ondersteuning Windows Server 2003 stopt vandaag

Microsoft is klaar met support voor Server 2003. De markt is nog niet klaar met gebruik van die Windows-versie.

© Microsoft
14 juli 2015

Microsoft is klaar met support voor Server 2003. De markt is nog niet klaar met gebruik van die Windows-versie.

Microsoft staakt vandaag de ondersteuning van Windows Server 2003. Nog zeker 2,5 miljoen fysieke servers snorren door met dit verouderde en nu ook gevaarlijke besturingssysteem.

Officiële cijfers over het gebruik van Windows Server 2003 heeft hij niet maar Gartner-analist Carl Claunch zegt tegen The Register dat hij verwacht dat er nog 2,5 miljoen servers op het besturingssysteem draaien. Hij ziet een verschuiving in de prioriteiten bij het beheer van serversoftware. Het is tegenwoordig belangrijker een stabiel besturingssysteem te hebben dan de laatste versie met nieuwe eigenschappen. Microsoft is altijd erg schappelijk geweest met het ondersteunen van gedateerde software. Het nadeel is dat wanneer dan het einde van de ondersteuning wel nadert een kostbare en lastige migratieklus nodig is.

Complex traject

Migratietrajecten duren gemiddeld 6 tot 9 maanden. In februari werd daarom al duidelijk dat veel organisaties de deadline die Microsoft stelde, niet zouden halen. Angela Cross, bij HP verantwoordelijk voor de server-verkoop in Groot-Brittannië en Ierland, noemt het apathie. Organisaties hebben geen grote beveiligingsproblemen gehad of hebben geen geen geld voor een upgrade en besluiten dan het risico maar te nemen, concludeert ze. Toch is dat risico aanzienlijk. "In 2014 waren er al meer dan 30 beveiligingsincidenten en er is een aanzienlijke kans dat er iets mis gaat. Dit is geen hype, patches en firmware zijn nodig!".

Aanzienlijke kosten voor verlenging

De kosten voor 'Extended support' zijn aanzienlijk. Volgens een licentie-expert rekent Microsoft 600 dollar per server voor het eerste jaar. Microsoft wil dat bedrag overigens niet bevestigen tegenover The Register.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.