Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondersteuning Windows 8.1 eindigt definitief in januari 2023

Microsoft gaat Windows 8.1-gebruikers vanaf juli actief waarschuwen over het einde van de ondersteuning van het besturingssysteem. De ondersteuning van het besturingssysteem wordt in januari 2023 stopgezet.
Sun Valley, Windows 10
© Microsoft
Microsoft

Gebruikers die de waarschuwing te zien krijgen, kunnen daarop klikken om meer informatie te krijgen. Daarnaast is het mogelijk de herinnering uit te stellen tot later, schrijft ZDNet.

Klein marktaandeel

Windows 8.1 verscheen in 2013, als opvolger van Windows 8. De ondersteuning van Windows 8 werd al in januari 2016 definitief stopgezet (gebruikers kregen een gratis update aangeboden naar versie 8.1). De gebruikelijke ondersteuning voor 8.1 kwam in januari 2018 tot een einde, maar zoals Microsoft vaker heeft gedaan bij eerdere Windows-versies kwam daar nog vijf jaar verlengde ondersteuning bij. In die periode krijgen gebruikers nog regelmatig beveiligingsupdates en technische ondersteuning, en mogelijk nog wat software-updates.

Maar voor Windows 8.1 komt ook daar nu dus een einde aan. Op 10 januari januari 2023 eindigt de verlengde ondersteuning. In tegenstelling tot Windows 7 komt er ook geen optie om tegen betaling nog langer ondersteuning te krijgen voor het besturingssysteem. Gebruikers moeten dan dus echt over naar een nieuwere versie, zoals Windows 10 of Windows 11. 

Overigens draait nog maar een klein aantal mensen Windows 8.1. Volgens Statcounter ligt het marktaandeel van Windows 8.1 nu op 3,06%. Opvallend genoeg blijkt 13,03% van de gebruikers nog steeds Windows 8.0 te draaien. Windows 10 wordt met 71,82% het meest gebruikt. 10,08% is inmiddels over naar Windows 11.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in