Innovatie & Strategie

Zakelijke software
UWV

Ondernemingsraad UWV naar rechter om ICT-plan

Personeel uitkeringsdienst wil half miljard kostend ICT-project tegenhouden via rechter.

1 maart 2019

Personeel uitkeringsdienst wil half miljard kostend ICT-project tegenhouden via rechter.

De ondernemingsraad van UWV stapt naar de rechter om plannen voor ICT-vernieuwing tegen te houden. Het huidige plan gaat 500 miljoen euro kosten. Het personeel denkt dat het project gedoemd is te mislukken en stoort zich aan de stevige salarissen voor ICT-managers. 

Bestuursvoorzitter Fred Paling wil de verouderde software bij UWV in stappen updaten of vervangen. Hij kondigde eerder aan dat er vanaf 11 maart vier nieuwe managers bijkomen. De ondernemingsraad wil dat de ondernemingskamer dat voorkomt. Gevreesd wordt dat de komst van de vier tot bestuurlijke chaos leidt. “Dit is al tweeënhalf jaar pure chaos, die maar niet naar buiten komt”, zeggen twee werknemers die anoniem willen blijven vandaag in de Volkskrant.

Onomkeerbare stappen

Paling kondigde op 11 februari per brief (die in handen is van de Volkskrant) aan de bezwaren van de OR te zullen negeren. In de brief aan de OR schrijft Paling: ‘Na twee jaar van overleg is het punt bereikt dat we moeten overgaan tot het nemen van een besluit dat afwijkt van het advies (van de OR, red.).’ De UWV-baas kondigt aan dat vanaf 11 maart ‘onomkeerbare stappen’ worden gezet. Mensen hoeven volgens Paling niet te vrezen voor hun baan, maar er komen wel vier directeuren en managers bij.

Onduidelijke sturingslijnen

Sindsdien is de impasse tussen werkvloer en top compleet. In interne communicatie waarschuwt de OR voor ‘onduidelijke sturingslijnen en diffuse verantwoordelijkheden en bevoegdheden’, schrijft de Volkskrant. De OR is inmiddels naar de Ondernemingskamer gestapt. Als de Ondernemingskamer de werkvloer in het gelijk stelt, moet Paling de reorganisatie terugdraaien. Experts vrezen dat de organisatie dan helemaal niet meer te besturen is.

De OR en de Raad van Bestuur hebben in een gezamenlijke reactie laten weten met elkaar in gesprek te blijven om te kijken of de verschillen nog te overbruggen zijn. “UWV heeft begrip voor de zorgen die de ondernemingsraad heeft geuit en we hebben lang en intensief met elkaar overlegd om verschillen van inzicht te overbruggen”, laat de directie weten.

De raad van bestuur is niet gelukkig dat de OR een gang naar de ondernemingskamer wil, maar laat weten dit ‘met vertrouwen tegemoet te zien’.

10
Reacties
Martin Stevense 09 maart 2019 11:02

Natuurlijk is een project van €500M geen project. En gezien de historie (zie artikel) snap ik best dat er iets moet gebeuren, maar wordt daar dan ook deugdelijke architectuur onder gelegd die 20 jaar mee kan? Besteed daar nou 's € 10M aan, en ga dan naar het vervolg kijken. Dan nette projecten opzetten en agile uitvoeren, prima. Enne ... is de discussie over 4 mensen wel geoorloofd/eerlijk? Voer de discussie over het 'project', daarin schuilt veel meer gevaar.

Arthur Bezuijen 07 maart 2019 15:38

Wat een ramp om weer te horen.... Mijn hemel... Incompetentie ten top.... Er wordt niet geluisterd naar de gewone man, die al jarenlang het werk doen voor een hongerloontje, maar er worden 4 incompetente elitehufters aangenomen die chaos mogen creeeren voir een superloon en superbonussen.... Ten koste van de hardwerkende werknemers en zij die in hun bestaansrecht afhankelijk zijn van de UWV en dergelijke instanties.... Wanneer stopt dit? Als de guillotine op de Dam en het binnenhof is geplaatst? Als de elite arrogantie en minachting naar 'het gewone volk' zo doorgaat wordt dat de enige oplossing....

Bop 04 maart 2019 12:54

'Veel is lekker, meer is beter.'
Het bestaande systeem is niet goed, doe dan maar een nieuwe 'mennusshur'.
Weet je wat? Doe er gelijk 4!
Het systeem is hier niet goed, dan huren we ze natuurlijk extern.
Is dat 4x zo duur? Ach, alle waar is naar z'n geld, toch?

P. Druijf 04 maart 2019 07:08

@uwv.ict.management: Vergeten jullie niet om gelijk Blockchain, AI, Robots, Low code en Cloud in te calculeren?

Ronald Jansen 01 maart 2019 13:50

Het lijkt een groot bedrag dat niet op waarde en kosten is te boordelen. Het UWV heeft net als andere uitvoerende instanties problemen om de snelle wetswijzigingen van de centrale overheid (en politiek) te kunnen volgen. Er is ook nog eens een operationele taak, alles moet namelijk door blijven draaien. De auto verbeteren en vernieuwen terwijl hij rijdt. Natuurlijk ben ik wel benieuwd: Wat zijn nou precies de jaarlijkse kosten en services per gebruiker (klant). Net zoals een salaris verwerking heb je kosten per maandelijkse verwerking. Transparantie van de dienstverlening en kosten daarvan heb ik nog niet kunnen vinden. Er is mogelijk veel meer aan de hand (vaak organisatorisch) want een verbeteringstraject tegen houden via de rechter is nogal een pittige stap (of laatste strohalm).

Ron Meesters 01 maart 2019 13:09

Vroeger had je een strip die 'Paling en Ko' heette... was minder duur...

Roel Westhoff 01 maart 2019 12:32

Een HALF MIJLARD!!!! Waar zijn deze mensen bij de UWV mee bezig? Dit bedrag hebben ze in Estland aan automatisering uitgegeven voor het HELE LAND. En voordat jullie zeggen Estland. Dit land staat op dit moment te boek als het meest vooruitstrevende land in de EU op het gebied van overheidsautomatisering.

Wie wordt hier over de tafel getrokken? Het softwarebedrijf, dat de ze opdracht binnen hengelt, lacht zich de ballen uit hun broek. Wat een INCOMPETENTIE!!!. Bestaat de directie van het UWV dan alleen uit 55+ digibeten? Ik hoop dat er iemand in Den Haag op staat die hier eens naar kijkt. Oh wacht..... in Den Haag zitten ook alleen digibeten. Geen kamerlid te vinden die, met verstand en kennis van zaken, over overheidsautomatisering kan praten. Oeps.....

Jan Willem 01 maart 2019 12:16

Ik lees dat UWV Agile wil gaan werken. Dat lijkt me op zich een prima idee, meerdere korte sprints die daadwerkelijk wat op moeten leveren ipv er na jaren achter komen dat er 500 miljoen is verspild aan iets wat niet gaat vliegen. En door de frequentere meetmomenten kun je een leverancier die niet levert al binnen een paar maanden de laan uitsturen. Diverse grotere bedrijven doen dit al met succes, de vraag is vooral of UWV in staat is deze totaal andere aanpak/organisatievorm vlot in te richten en tot een succes te maken. Met AINO (Agile In Name Only) schieten ze niets op.

Wim Roeloffs 01 maart 2019 10:57

Het is soms erg nodig om software te vernieuwen maar ik weet niet wat de reden is dat het UWV de software wil vernieuwen. Vaak is het noodzakelijk omdat oude operating systemen niet meer kunnen werken omdat ze verouderd zijn. En dan kan de oude software niet meer op het nieuwe operating systeem draaien. En dan moet de software worden vernieuwd of onder een andere ontwikkelomgeving opnieuw worden geschreven. Maak ik weet de reden niet van de vernieuwing maar wetgeving en de computers die veranderen en daarom moet de software ook worden aangepast.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.