Onderdelen rekencentrum integreren, maar Juniper wil zelfstandig blijven

9 juli 2010

SDRqDatacentra gebruiken maar 5 procent van hun capaciteit” zegt Pradeep Sindhu, oprichter en CTO van Juniper. “95 procent blijft onbenut.” Volgens hem is een gebrek aan netwerkcapaciteit daar een belangrijke oorzaak van. “Ethernet is ontworpen voor het koppelen van gebruikers, niet voor getrapte verbindingen. Nu wordt diezelfde technologie ook tussen switches in gebruikt.”

Volgens Juniper vindt tot driekwart van het verkeer plaats tussen routers, wordt tot de helft van de poorten gebruikt voor interconnects, en wordt tot de helft van de bandbreedte opgesoupeerd door het spanning tree protocol. “Elke vertraging door het netwerk vergroot de inefficiëntie van de systemen. Die staan te wachten totdat de data binnen zijn.”

Die cijfers over de extreem lage bezettingsgraad van serversystemen hoorden we vijf jaar geleden al regelmatig. Maar het netwerk als bottleneck was toen niet aan de orde. De efficiëntie van met name x86-servers was inderdaad heel laag. Oorzaak daarvan lag echter in het feit dat Windows nooit ontwikkeld was als multitasking besturingssysteem. Beheerders hielden hun machines stabiel door voor elke applicatie een aparte server te installeren. Om niet in de problemen te komen, moest dat systeem dan wel voor de maximale piekbelasting worden gedimensioneerd. Ook reservecapaciteit kon op deze manier immers niet door verschillende toepassingen worden gedeeld. De problemen van deze aanpak zaten niet eens in de kosten van de hardware op zich, maar vooral in het beheer, de ruimte, de koeling en het stroomverbruik.

Dat is waarom rekencentra de afgelopen jaren zo in de weer zijn geweest met virtualisatie. Door soms wel enige tientallen virtuele machines op een enkele fysieke server onder te brengen, zijn de kosten voor hardware en beheer flink naar beneden gebracht, en de bezettingsgraad van de servers omhoog. Behalve voor bijzonder netwerkintensieve toepassingen komen de verkoopargumenten van Juniper dan ook behoorlijk geforceerd over.

De afgelopen jaren heeft Juniper gewerkt aan het reduceren van drie netwerklagen naar twee. Eind dit jaar wordt de laatste stap gemaakt. Dan bestaat hun datacentrumnetwerk nog maar uit één enkele laag. Op die manier worden het aantal componenten en de complexiteit teruggebracht, en de prestaties verbeterd.

Deze strategie is onderdeel van het twee jaar geleden ingezette Stratus-project. In een samenverwerkingsverband met IBM wordt gewerkt aan een platgeslagen netwerk dat alle onderdelen in het datacentrum met elkaar moet verbinden, inclusief de Storage Area Networks (SAN’s) en cluster interconnects (Infiniband).

Andere leveranciers zijn ondertussen met vergelijkbare plannen bezig. Voor Cisco is dat het Unified Computing System (UCS). Voor Brocade is dat Brocade One. Basis onder deze ‘ethernet fabric’ voor datacentra zijn Converged Enhanced Ethernet (CEE; DCE: Data Center Ethernet; DCB: Data Center Bridging) en FibreChannel over Ethernet (FCoE).

Het lijkt er echter op dat de netwerkinfrastructuur in het datacentrum als op zichzelf staande entiteit zijn langste tijd heeft gehad. Klanten zijn steeds minder geïnteresseerd in servers, switches en storage arrays op zich, en steeds meer in de kosten voor verwerkingskracht en opslag op bepaalde servicelevels. Als gevolg daarvan zie je aan leverancierszijde het aanbod verschuiven naar integrale datacentra en clouddiensten.

HP heeft deze ontwikkeling vertaald naar een Converged Infrastructure-strategie. Met de introductie van de blades zijn de netwerkcomponenten al in hetzelfde chassis ondergebracht (embedded switches). Klanten die een nieuwe data­centruminrichting afnemen, kunnen hun systemen bovendien al geïnstalleerd en geconfigureerd in een compleet rek laten afleveren. Volgens Christian Keller, HP’s vicepresident Industry Standard Servers (ISS) voor EMEA, kan in de toekomst 97 procent van de kabels uit het datacentrum verdwijnen. “Het idee is om één keer alles te bedraden, en er dan niets meer aan te veranderen.” Om vergelijkbare redenen heeft Cisco onlangs eigen servers en blades geïntroduceerd.

Interessante vraag is dan ook hoe lang Juniper nog bestaansrecht heeft als zelfstandig bedrijf. HP heeft zijn bestaande netwerkportfolio onlangs uitgebreid middels de overname van 3Com/H3C. Brocade nam de afgelopen jaren McData en Foundry over. En Cisco ging in de vorm van VCE een samenwerkingsverband aan met VMware en EMC.

Juniper maakt deel uit van een vergelijkbaar samenwerkingsverband, zij het dat dat meer losvast is dan dat van Cisco. Het bedrijf werkt samen met VMware voor virtualisatie, en met IBM en Dell als OEM’ers. Hetzelfde geldt overigens voor Brocade. Met name over een overname van Juniper door IBM wordt regelmatig gespeculeerd.

Daar komt bij dat Junipers eigen visie op de ontwikkeling van het datacentrum strategisch niet erg sterk is, maar zich vooral beperkt tot de technologie.

Gevraagd naar de toekomst van zijn bedrijf, breekt Sindhu letterlijk het zweet uit. “Problemen in de markt worden niet opgelost door consolidatie maar door innovatie. Vanuit de klant bezien vindt er inderdaad een consolidatieslag plaats, maar uiteindelijk zijn het de ingenieurs die het moeten bouwen.” Hoewel Sindhu niet wil praten over de strategie van HP en Cisco, benadrukt hij wel dat hun portfolio ongeschikt is voor de grote centrale datacentra die straks de clouddiensten moeten gaan leveren.

Juniper zelf is afkomstig uit de carrierwereld, maar met de transitie naar het internetprotocol ook de enterprisemarkt gaan bedienen. Volgens Gert-Jan Schenk, senior vice president voor EMEA, maakt dat inmiddels meer dan een derde van hun omzet uit. Bovendien groeit dat deel snel.

Terwijl juist in de enterprisemarkt netwerkcomponenten, servers en storage naar elkaar toe groeien, wil Sindhu niet praten over de consequenties van geïntegreerde producten voor een bedrijf als Juniper. “De geschiedenis zal uitwijzen of we het bij het rechte eind hebben.” Dat laatste herhaalt hij nog twee keer.

Op die manier kun je in ieder geval niet ongelijk krijgen. Maar de laatste keer dat we iemand bij herhaling iets dergelijks hoorden zeggen in antwoord op bedrijfsstrategische vragen, was dat Scott McNealy, niet lang voordat Sun door Oracle werd opgeslokt.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!