Innovatie & Strategie

Klantinteractie

Omzet Europese webwinkels boven 300 miljard euro

12 december 2012
Europese webwinkels zullen dit jaar voor 305 miljard euro omzetten. Dat is 22 procent meer dan in 2011, voorspelt hun koepelorganisatie Ecommerce Europe.

Vorig jaar lag de omzet nog op 254 miljard euro. Volgens Ecommerce Europa zijn vooral de hoge groeicijfers in Zuid- en Oost-Europa opvallend. In landen als Polen en Tsjechië schiet de omzet van webwinkels dit jaar waarschijnlijk met 25 tot 30 procent omhoog.

Landen in West- en Zuid-Europa doen daar echter niet veel voor onder. De prognose voor Duitsland bedraagt 25 procent en de online-verkopers in België, Italië en Spanje kunnen op ongeveer 20 procent groei rekenen. Samen zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk goed voor 70 procent van de totale e-commerce in Europa. In Nederland komen de internetverkopen naar verwachting uit op 9,9 miljard euro, zo’n 10 procent meer dan vorig jaar.

Sterke groei te danken aan toenemend vertrouwen

Francois Momboisse, voorzitter van Ecommerce Europe, denkt dat de sterke groei verband houdt met het toegenomen vertrouwen van de consument in internet als veilig verkoopkanaal. In veel opkomende landen hebben consumenten nog geen lange ervaring met postorderbedrijven en staan ook huiverig tegenover kopen op internet. Momboissse meent dan ook dat online-betalen en online-veiligheid topprioriteit moet hebben voor de Europese Unie.

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, kan de verschillen in groeicijfers binnen Europa goed verklaren. Scandinavië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben een voorsprong in het gebruik van internet en mobiele apparatuur. In die landen doet 70 tot 80 procent van de internetgebruikers online-aankopen. Landen en Oost- en Zuid-Europa zijn nog met een inhaalslag bezig, aldus Jongen.

E-commerce in Europa overtreft Amerika

Opmerkelijk is dat Europa, en niet Noord-Amerika, nu de grootste markt voor e-commerce is. In de VS wordt dit jaar een omzet van 280 miljard euro verwacht, 25 miljard minder dus dan in Europa. Azië volgt met een omzetprognose van 216 miljard euro. Zuid-Amerika is goed voor 43 miljard euro, maar de groei ligt daar wel wat hoger dan het Europese gemiddelde: 25 tot 30 procent.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.