Management

Omgeving van off shore IT-industrie beent economische 'upgrading' vaak niet bij
Vaak nog slechte arbeidsomstadigheden terwijl deel van lokaal MKB marginaliseert
Vaak nog slechte arbeidsomstadigheden terwijl deel van lokaal MKB marginaliseert
Wie IT-werk om redenen van maatschappelijke betrokkenheid uitbesteedt naar landen die economische een oppepper goed kunnen gebruiken, moet er op bedacht zijn dat die stimulans niet automatisch goed uitpakt voor ondersteunende lokale ondernemers.
Dat concludeert UvA-promovendus Randhir Kumar uit een analyse van de wijze waarop de groei en bloei van IT-servicesindustrie in en rond Mumbai doorwerkt in de omringende handel en dienstverlening op gebieden als beveiliging, schoonmaak en taxidiensten.
Volgens Kumar hebben de ICT-bedrijven hebben zeker een impuls gegeven aan hun ondersteunende dienstverleners, onder meer om de standaarden te verhogen. Maar tegelijkertijd zijn ook veel vooral kleinere ondersteunende dienstverleners buiten de boot gevallen, doordat ze niet of in onvoldoende mate mee konden komen in de 'upgrading' die de vernieuwde ICT-gedreven economische ontwikkeling van hen vraagt. Er is duidelijk een groep van kleinere lokale dienstverleners die door de westers aangejaagde ontwikkeling wordt gemarginaliseerd.
Arbeidsomstandigheden
In sociaal opzicht is volgens Kumar verbetering opgetreden wat betreft de arbeidsomstandigheden en de naleving van arbeidswetten. Maar er zijn volgens hem nog steeds wel maatregelen gewenst om de inkomens en collectieve onderhandelingsrechten van de werknemers te verbeteren. De economische ‘upgrading’ van de ondersteunende dienstenleveranciers leidt niet vanzelf tot sociale ‘upgrading’ van de werknemers van deze bedrijven. Zo zou meer inspanning nodig zijn om de kleinere lokale ondersteunende dienstverleners te integreren in internationale productienetwerken en de cultuur van collectieve actie te promoten onder de werknemers.
Arbeidsvoorwaarden
Hoewel het beleid van de ICT-bedrijven betreffende arbeidskwesties heeft geholpen in het verbeteren van de naleving van wetten en de kwaliteit van banen in de ondersteunende dienstensector, zijn er volgens Kumar nog steeds verschillende onopgeloste kwesties wat betreft lage lonen en arbeidersrechten. De naleving van minimum lonen en de sociale zekerheidsprofijten zou door veel werknemers in de ondersteunende dienstensector als onvoldoende worden ervaren. Voor de maatregelen aangaande de prestatie van de werknemers en de kwaliteit van de diensten hebben de ICT-bedrijven internationale standaarden. Echter wanneer het aankomt op compensatie en maatregelen omtrent sociale upgrading, volgen de bedrijven de lokale normen. Dit in tegenstelling tot de kenniswerkers, waarvan de beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden beduidend beter zijn dan de lokale standaarden. Dit kan volgens Kumar leiden tot verdere segmentatie op de lokale arbeidsmarkt en een toename van de ongelijkheid in stedelijke gebieden.
Randhir Kumar promoveert volgende week aan de UvA op zijn proefschrift Globalisation of Services and Production, Economic and Social Upgrading in Support-Service Industry Catering to International ICT-ITES Firms in Mumbai.
Voormalig redacteur van AG Connect. Schreef met name over de bedrijfseconomische en organisatorische facetten van IT. Artikelen gaan onder meer over waardecreatie met IT, digitale transformatie, IT-governance, juridische kwesties en het c-level perspectief op IT. Met zo nu en dan een uitstapje naar toegepaste wis- en natuurkunde.