Beheer

Security
OM: Kabinet moet meer investeren in bestrijding cybercrime

OM: Kabinet moet meer investeren in bestrijding cybercrime

Door inzet van politie op het thema verwacht OM meer zaken.

cybercrime speuren © CC0 Pixabay,  Geralt
1 juni 2018

Door inzet van politie op het thema verwacht OM meer zaken.

De huidige investering in de bestrijding van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit is onvoldoende om het Openbaar Ministerie adequaat toe te rusten om cybercrime het hoofd te bieden. Zeker omdat de politie fors inzet op het thema.

Dat schrijft het Openbaar Ministerie in het jaaroverzicht 2017. Omdat de politie fors investeert is de verwachting dat de zaakstroom en projectmatige aanpak met betrekking tot cybercrime fors zal toenemen. “Ook is versterking nodig om als betrouwbare partner in de samenwerking met anderen de benodigde inzet te kunnen leveren. Daarbij blijven andere maatregelen, zoals uitbreiding van de juridische mogelijkheden om adequaat tegen cybercrime op te treden, hard nodig”, aldus het OM.

Anoniem opereren

Het OM behandelde in 2015 nog 140 nieuwe zaken die onder de noemer cybercrime vallen, in 2017 waren dat er 231. Het OM schrijft dat de grote snelheid van technologische en maatschappelijke veranderingen, de mogelijkheden voor criminelen om in grote mate anoniem via het internet te opereren en het internationale karakter van cybercrime grote uitdagingen vormen.

Het OM signaleert ook dat de aangiftebereidheid van burgers die slachtoffer zijn geworden van zogenaamde ‘cyberdelicten’ laag is. “En juist het aantal slachtoffers van deze computergerelateerde delicten neemt in de afgelopen jaren toe. Het is een belangrijke opgave voor de strafrechtspleging om deze trend te keren. Niet om de statistieken op peil te houden, maar om te zorgen dat burgers het vertrouwen in het strafrecht behouden en de weg blijven vinden naar politie en OM”, aldus het OM in het jaaroverzicht.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.