Innovatie & Strategie

Security
Rechtspraak

OM eist celstraf hackers

Flinke straffen geëist tegen 5 computerkrakers, waarvan 4 overheidssites hebben aangevallen.

© CC0 Public Domain Hermann
3 maart 2005

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Den Haag celstraf, jeugddetentie en werkstraffen geëist tegen vijf verdachte computerkrakers. Vier van hen zijn volgens justitie verantwoordelijk voor de aanval op de internetpagina’s overheid.nl en regering.nl in oktober.
Tegen de 18-jarige hoofdverdachte E. de V. (Vogt) uit Den Haag eiste de officier van justitie 38 dagen celstraf en de maximum taakstraf van 240 uur. Het OM verdenkt de vier andere verdachten van medeplegen van aanvallen op diverse internetpagina’s, waaronder ook speurders.nl en geenstijl.nl.
Overigens verklaarde de hoofdverdachte dat bij de computeraanval, veel meer mensen waren betrokken dan de vijf die maandag terechtstonden. Volgens hem moeten nog zeker tien anderen hebben meegedaan.
In de zitting werd ook een tipje van de sluier opgelicht over de geleden schade. De Telegraaf (Speurders.nl) zegt 274.000 euro schade te hebben geleden.
De internetaanbieder van geenstijl.nl, eveneens doelwit, claimt nog eens ruim 41.000 euro.
Het is voor zover bekend de eerste keer dat het Openbaar Ministerie een zogenoemde Ddos-aanval (Distributed Denial of Service) voor de rechter brengt.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!