Office Web Apps nog verre van klaar

25 september 2009

Vooralsnog kunnen deze webapplicaties alleen in beperkte kring beproefd worden. Microsoft omschrijft de Office Web Apps als een ‘online verlengstuk’ van de gewone Office-toepassingen Word, Excel, PowerPoint en OneNote waarmee gebruikers, waar ze zich ook bevinden, toegang hebben tot documenten. Welke functionaliteit de onlinetoepassingen precies bieden, is vooralsnog alleen duidelijk voor de ‘tienduizenden’ deelnemers die Microsoft voor een ‘technical preview’ heeft uitgenodigd.

De testversie is nog lang niet compleet. Zo ontbreekt de notitietoepassing OneNote. Microsoft werkt ook nog aan betere integratie met de nieuwe 2010-versie van Office, waar de webapplicaties officieel deel van uitmaken.

Een Britse tester van de publicatie Computing, die toegang kreeg tot de preview, gaf zijn eerste indrukken. Hij constateerde dat er beperkingen kleven aan het creëren en bewerken van documenten. Dat is vooralsnog alleen met Excel en PowerPoint mogelijk. Verder bleek alleen Excel het simultaan werken van verschillende gebruikers aan één spreadsheet toe te laten (‘multi-authoring’).

Aanvankelijk was de tekstweergave van Word-documenten in de webversie minder duidelijk, maar het installeren van Silverlight verhielp dat probleem. De offlineversie en de web app-versie van hetzelfde document waren toen nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Gebruikers die met de web apps willen werken, moeten alle documenten eerst uploaden naar een server van Microsoft. Daarvoor is een Windows Live SkyDrive-account nodig. De beschikbare opslagcapaciteit is 25 GB. Microsoft adviseert een speciale ActiveX-control, Rich Upload, te installeren die de uploadsnelheden zou verbeteren.

De tester van Computing miste de mogelijkheid om recent bewerkte bestanden te synchroniseren tussen de server en lokale pc-opslag. Een andere wens is een tool om bestanden te synchroniseren tussen Google Docs of Google Apps en de Web Apps van Microsoft, maar het lijkt minder waarschijnlijk dat Microsoft daar oren naar heeft.

Er volgt nog een bètaversie voor het algemene publiek, belooft Microsoft. Die zal nog dit jaar uitkomen, maar wanneer is nog niet bekend. Ook de lanceringsdatum van de definitieve versie van Office Web App staat nog niet vast.

Office Web Apps draait op Internet Explorer 7 en 8, Firefox 3.5 op Windows, Mac OS en Linux, en Safari 4.0 op de Mac.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!