Management

Zakelijke software

Office Online mengt slecht met desktopversie

8 mei 2014
Organisaties die alleen met simpele documenten werken, zullen prima uit de voeten kunnen met de Office Online. Maar voor ingewikkelder documenten heeft men ook de desktop-versie nodig. In dat geval verloopt de uitwisseling tussen de twee varianten moeizaam. En PowerPoint is echt uien.

Dat concludeert Windows-specialist en uitgever van de Windows Secrets Newsletter Woody Leonhard in een uitgebreide recensie van Office Online voor InfoWorld. Volgens Leonhard kunnen personen en organisaties die alleen simpele documenten verwerken prima uit de voeten met Office Online – zo lang ze niet veel doen met PowerPoint.

Excel Online beviel Leonhard het best; dat biedt bijna alle functionaliteit van de desktopversie, en in nagenoeg alle gevallen in dezelfde vorm. Word Online toont zich ook een krachtige tekstverwerker, maar mist wel veel functionaliteit die je van de desktopversie gewend bent. Er zijn bijvoorbeeld geen linealen, je kunt geen markeringen maken en er is geen Navigatie-scherm - wat het werken met grote documenten lastig maakt. Er is geen inzoommogelijkheid, het laat niet meerdere pagina's of twee delen van een document tegelijk zien, en de printfunctie is omslachtig. En dat zijn nog niet al Leonhards aanmerkingen op Word Online.

PowerPont Online een afrader

PowerPoint Online beviel Leonhard in het geheel niet. Om Leonhards belangrijkste klachten te noemen:

  • presentaties kunnen alleen in de editing-modus worden verwerkt, zodat je niet meteen ziet wat het effect op het eindresultaat is;
  • je kunt geen video en audio in een slide opnemen, en ook geen afbeeldingen die zijn gekopieerd uit andere presentaties of applicaties;
  • er is geen zoek-vervangfunctie en Leonhard klapte ook regelmatig uit de applicatie terwijl hij probeerde een presentatie te maken.

Combinatie met desktopversie kan problematisch zijn

Voor wie PowerPoint toch al niet gebruikt, hoeft dat geen beletsel te zijn om met Office online te gaan, stelt Leonhard. Maar men moet zich wel realiseren dat een omgeving waarin de online-versie gecombineerd wordt met de desktopversie, problemen kan veroorzaken. Een belangrijk probleem is dat Word en Excel Online met een wachtwoord beschermde documenten niet kunnen openen. Daarnaast kunnen beide toepassingen niet overweg met macro's.

Word Online had problemen met een nieuwsbrief met plaatjes en kaders van 4 pagina's. Het laden kostte alleen al 10 minuten. Na het aanklikken van de Bewerk-optie bleek het bestand van 65 megabyte te groot om Online te bewerken. Na het wissen van de laatste twee pagina's van de nieuwsbrief - wat de omvang terugbracht tot 37 megabyte -  kreeg Leonhard een totaal in de war geraakte opmaak te zien.

Bij PowerPoint bleek een probleem dat op de desktopversie ingebedde video en audio niet groter moesten zijn dan 50 megabyte respectievelijk 100 kilobyte. Voor het afspelen van ingebedde audio of video heeft men Silverlight nodig.  Voor audio of video waarnaar met een link verwezen wordt, is Flash nodig - wat betekent dat dat niet werkt in mobiele browsers.

Voor niet al te ingewikkelde documenten goed werkbaar

Leonhards conclusie: verwacht problemen als u gemiddeld complexe of complexe documenten van de desktopversies wil uitwisselen met Office Online. En presentaties zijn op dit moment een verloren zaak. Maar als dat voor u geen halszaak is, zijn Word en Excel Online hun geld zeker waard.

Zijn volledige, veel uitgebreidere recensie is te lezen op de website van InfoWorld.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.