Office gaat mobiel

18 december 2009

De nieuwe applicatie, die volgend jaar juni zal verschijnen samen met Office 2010, omvat niet alleen de bekende applicaties Word, Excel, PowerPoint en een beperkte versie van OneNote voor het maken van aantekeningen, maar beschikt ook over een specifieke SharePoint Workspace Mobile app. In het algemeen wordt mobiele toegang tot een SharePoint-site sterk verbeterd. Zo wordt het makkelijker om mobiele SharePoint-lijsten en bestanden te doorzoeken, maar ook om bestanden te bewerken. Office-documenten bekijken kan ook nog met de gratis Office 2010 Mobile Viewers, maar voor het aanbrengen van veranderingen is de volledige Mobile Office app vereist.

Nieuw in Mobile Office is onder meer de Presentation Companion. Die houdt in dat men een presentatie kan houden met behulp van de mobiele telefoon, terwijl men de laptop kan gebruiken voor het bekijken van de aantekeningen bij de presentatie. Hiertoe moet overigens wel een Presentation Companion add-in voor PowerPoint worden geïnstalleerd. De OneNote Mobile 2010 ondersteunt geen handgeschreven notities en is in het algemeen wat minder uitgebreid dan het gratis Evernote. De basisfuncties van Mobile Office zijn daarmee niet zo heel veel anders dan in de voorgaande versies, wat links en rechts al tot gemopper onder gebruikers heeft geleid.

Vreemd is overigens wel dat Microsoft met Mobile Office zo vasthoudt aan het eigen Windows Mobile-platform, juist nu het marktaandeel sterk achteruit is gegaan. Weliswaar hoopt Microsoft met Windows Mobile 7 de achterstand op andere platforms in te halen, maar of dat gaat lukken is de vraag. Vandaar dat steeds meer derden zich op deze markt storten. Het Amerikaanse bedrijf H3 Solutions bijvoorbeeld ontsluit SharePoint voor iPhone, Android, Symbian S60, Palm WebOS, en BlackBerry Smartphones met Mobile Entrée. Dit is een aparte plug-in voor de SharePoint-server, die beperkt toegang biedt tot bepaalde functionaliteiten van SharePoint via een aangepaste interface in de browser van de smartphone. iPhone-gebruikers krijgen een specifiek voor hun telefoon ontwikkelde omgeving te zien, en dat geldt ook voor BlackBerry. De beperkingen houden in dat gebruikers alleen bepaalde gegevens kunnen invoeren of raadplegen, bijvoorbeeld voor specifieke taken. Programmeren is volgens het bedrijf niet zo heel erg moeilijk en het voordeel is dat er geen aparte applicaties geïnstalleerd hoeven te worden.

Office Mobile is momenteel als bèta verkrijgbaar. Op 5 april 2010 verloopt deze versie. Wel is het opletten geblazen. De nieuwe versie werkt alleen op mobieltjes met aanraakschermen, en niet op toestellen zonder die ondersteuning. De oorspronkelijk op de telefoon aanwezige versie van Office Mobile wordt bovendien verwijderd.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!