Office 2010: Geen revolutie

6 augustus 2010

Nederland laat overigens een ietwat gunstiger beeld zien. Sinds 6 juli zijn de Nederlandstalige versies van Microsoft Office 2010, Visio 2010 en Project 2010 verkrijgbaar bij computerwinkels, Microsoft-partners en online winkels. Van Office Mobile 2010 is eveneens een Nederlandstalige versie beschikbaar voor alle Windows Mobile 6.5 telefoons, via de Windows Marketplace for Mobile. De nieuwe Office is daarnaast als gratis probeerversie te verkrijgen op nieuwe pc’s en laptops. Met een activeringscode kan de gebruiker een volledige versie krijgen. Volgens Microsoft besluit 65 procent van de kopers al in de winkel om de gratis Starter Edition op te waarderen. Daardoor zijn er gemiddeld meer licenties verkocht dan bij voorgaande introducties van Office.

De gesponsorde Office Starter Editie 2010 is vooralsnog geen optie voor bedrijven. Deze versie met alleen Excel en Word is niet los te koop, en bovendien erg beperkt. Zo ontbreken macro’s in beide applicaties. Daarnaast wordt elke 45 seconden een advertentie getoond. Alle mogelijkheden voor het creëren, bewerken en bekijken van documenten zijn echter aanwezig.

Volgens NPD heeft Office vooralsnog weinig te vrezen van gratis online tekstverwerkers zoals Google Docs, OpenOffice.org, Zoho en ThinkFree. Deze producten zijn te weinig bekend bij gebruikers. Toch vermoedt NPD dat het gebruik van deze producten zal toenemen, zeker nu Microsoft zijn eigen online concurrent heeft gelanceerd. Een dezer dagen werd immers het gratis Office Web Apps geïntroduceerd, inclusief 25 gigabyte opslagruimte bij Windows Live SkyDrive. Gebruikers kunnen in hun browser documenten aanmaken en bewerken. Dat geldt voor bestanden uit Word, Excel en PowerPoint en voor de notities uit OneNote. Sommige van die documenten kunnen ook worden gedeeld met andere. Office Web Apps mag dan nogal kaal ogen; het gros van de mogelijkheden van de standaard applicaties zijn wel degelijk beschikbaar. De ontbrekende elementen zijn hooguit interessant voor gespecialiseerd gebruik, zoals het splitsen van lange Word-documenten. Office Web Apps zou zeker een alternatief kunnen zijn voor bedrijven met werknemers die weinig mobiel zijn en waar standaard invoer voldoet. Voor mobiel gebruik is Office Web Apps niet geschikt, offlinegebruik is immers (nog) niet mogelijk. Office Web Apps omvat bovendien ook geen Outlook, het mailprogramma dat zakelijke gebruikers nog altijd prefereren boven gratis varianten als Gmail of Hotmail.

Saillant detail is overigens dat Outlook e-mail accounts van providers zoals Gmail voortaan beter ondersteunt. Voor het overige zijn de vernieuwingen ronduit spaarzaam te noemen. Routinetaken omzetten in één-klik-commando’s is zeker nuttig, maar dynamische grafische voorstellingen en tools voor fotobewerking zijn geen must. Opmerkelijk is dat Outlook in de Office-versies voor studenten en thuisgebruikers is vervangen door OneNote. Microsoft zegt dat Outlook door deze doelgroepen onvoldoende werd gebruikt, maar de vraag is of het kladblok door deze doelgroep wel wordt opgepikt.

Microsoft stelt dat de uitwisselbaarheid van bestanden in Office 2010 aanzienlijk is verbeterd. Dankzij de tabbladen en grotere iconen is het navigeren in de Office menu’s ook gemakkelijker geworden. De nieuwe Office voelt vooral lichter en sneller aan, mede dankzij 64-bitsondersteuning, misschien wel de belangrijkste primeur voor Office. Voordeel van de 64-bitsversie van Excel is dat men makkelijker grote hoeveelheden informatie kan analyseren, zoals datasets met een bestandsgrootte van meer dan de 2 GB gigabyte uit de vorige Excel-versie. Aan de andere kant vereist veel nieuwe functionaliteit de inzet van serversoftware, zoals SharePoint Foundation 2010 en Microsoft Office Communications Server 2007.

Nogal wat noviteiten vallen onder de noemer overbodige franje: de speciale effecten zoals schaduwen, gloei-effecten, schuine randen en weerspiegelingen in Word bijvoorbeeld, het aanbrengen van screenshots en handgeschreven tekst en voicemail in de inbox van Outlook. Ook kun je presentaties naar video converteren vanuit PowerPoint, ook al zijn die mogelijkheden beperkt. Wel handig is dat nu meerdere gebruikers tegelijkertijd aan hetzelfde bestand kunnen werken en niet langer hun beurt hoeven af te wachten, De statusbalk van Office 2010 laat weten wie er aan het document werken. De som van al deze toevoegingen en verbeteringen maakt Office 2010 ongetwijfeld beter dan zijn voorganger, maar het is zeer goed te begrijpen dat veel bedrijven het niet nodig achten om nu alweer over te stappen op een nieuwe versie.

Daarnaast oriënteren steeds meer bedrijven zich op alternatieven. Zoho (gratis tot 10 gebruikers per bedrijf) biedt bijvoorbeeld dezelfde mogelijkheden als Office Web Apps, maar voegt daar zakelijke diensten als CRM, projectmanagement, webconferencing en facturering aan toe. Vermoedelijk zal ook LotusLive – nu vooral een agenda en een instant messaging-dienst – verder uitbreiden.

Er is in de loop der jaren al veel geschreven over de vermeende onaantastbaarheid van Office, maar nog geen vijftien jaar geleden was het Microsoft zelf die het gevecht aanging met WordPerfect. Deze mastodont zag binnen enkele jaren marktaandeel verdampen. Waarschijnlijk zal Microsoft het zover niet laten komen en haar eigen SaaS (Software as a Service) diensten dusdanig uitbreiden dat de noodzaak voor apart te installeren software op de lange duur geheel vervalt.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!