Beheer

Software-ontwikkeling
Office 2007

Office 2007 zal ODF gewoon ondersteunen

© Microsoft
30 mei 2008

Het aanmaken of inlezen van ODF-bestanden in Office 2007 is vanaf volgend jaar standaard mogelijk. Met het tweede servicepack voor zijn kantoorsuite maakt Microsoft het dan mogelijk zonder omwegen in ODF te werken, het bestandsformaat dat de voorkeur heeft van bijvoorbeeld de Nederlandse overheid.
Microsoft zegt tot het besluit te zijn gekomen om de gebruikers de keus en de interoperabiliteit te bieden waar ze om vragen. Vreemd genoeg antwoordde Jason Matusow, Microsofts Senior Director Interoperability, eind februari op de vraag waarom ‘native’ ondersteuning van ODF achterwege bleef: “Klanten hebben er tot dusver gewoon nooit om gevraagd.”

De toevoeging van ODF (versie 1.1) aan de reeks standaard ondersteunde formaten volgt na een intensieve strijd van Microsoft zijn eigen op XML gebaseerde formaat Office Open XML tot ISO-standaard te verheffen. Nu dat recent is gelukt, blijkt het moeilijk om de huidige implementatie van Open XML (onder andere .docx) in Office 2007 snel aan te passen aan de vele wijzigingen die het formaat in het ratificatieproces heeft ondergaan. Microsoft stelt dat het bij het verwerken van die wijzigingen rekening moet houden met de achterwaartse compatibiliteit met het bestaande formaat, en dat dat meer werk kost dan het ondersteunen van een ‘nieuw’ formaat als ODF. Daarom moeten gebruikers tot de volgende versie van Office wachten (‘Office 14’) voor volledige ondersteuning van OXML (ISO-standaard 29500). Wanneer die op de markt komt, is nog niet bekend.

Volgens Matusow moet Microsofts beslissing dan ook zeker niet uitgelegd worden als een overwinning voor ODF. “Het gaat erom klanten de mogelijkheid te bieden de voor hen zinvolle formaten uit te proberen en te gebruiken.” Datzelfde gaat Microsoft overigens doen met het Portable Document Format (pdf) 1.5, pdf/A (de pdf-variant voor archiveringsdoeleinden die ook op de Standaardenlijst van de Nederlandse overheid staat), en de XML Paper Specification (XPS, Microsofts pdf-tegenhanger). Ook deze formaten krijgen met SP2 voor Office 2007 standaardondersteuning.

Gebruikers van oudere Office-versies blijven aangewezen op de bestaande conversiehulpmiddelen − die niet altijd even goed werken. Microsofts Dough Mahugh, Program Manager voor OXML-producten, waarschuwt er overigens voor dat ODF ook bínnen Office af en toe problemen kan opleveren. Beide standaarden zijn immers niet een-op-een naar elkaar te vertalen. Bij het bewaren in ODF kan dus blijken dat een gebruikte functionaliteit niet in dat formaat is op te slaan. Mahugh zegt dat de gebruiker dat te zijner tijd zal merken op het moment van bewaren. Pas dan krijgt hij een melding dat bepaalde zaken in ODF verloren zullen gaan.

Microsoft kondigde meteen aan zitting te nemen in het technisch comité van de Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS), waar het gaat meewerken aan de volgende versie van ODF. Het bedrijf gaat ook zijn bijdrage leveren aan het onderhoud van de standaard in de ODF-werkgroep van standaardenorganisatie ISO/IEC. Tot dusver heeft Microsoft zich afzijdig gehouden van de ODF-ontwikkelingen.

De Europese Commissie heeft de stap van Microsoft voorzichtig verwelkomd. Begin dit jaar startte de commissie een vooronderzoek naar mogelijk marktbederf door Microsoft met zijn Office-pakket. Het pushen van Office Open XML als bestandsindeling speelde een belangrijke rol bij die beslissing. Nu laat de commissie in een verklaring weten dat het zal bekijken of Microsofts aankondiging tot betere interoperabiliteit leidt en consumenten de vrijheid biedt om bestanden met software van hun keuze te bewerken en uit te wisselen.

Ook de ODF Alliance blijft afwachtend. Het internationale verbond van ODF-minnende organisaties en bedrijven stelt dat het nog te bezien valt of Microsoft wel echt zijn best zal doen om ODF te ondersteunen op een manier die vergelijkbaar is met de wijze waarop OXML zal worden ondersteund.
Die zorg kan echter verdwijnen in Office 14. Daarin opent Microsoft API’s waarvoor ontwikkelaars buiten Microsoft zelf een plugin kunnen schrijven waarmee een bestandsformaat is toe te voegen aan Office. Dat zou dus ook een betere implementatie van de ODF-ondersteuning kunnen zijn dan die van Microsoft zelf.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!