Management

Juridische zaken
Ethiek

Oerwoud aan ethische codes en regels voor IT-leveranciers

Welke zwarte lijsten bestaan er?

© CCO / Pixabay Tumisu
5 februari 2021

Politieke partijen willen dat Nederland Huawei op de ‘zwarte lijst’ zet omdat ze vinden dat de Chinese techreus handelt in strijd met Europese waarden en normen. Welke ethische regels en codes gelden er op dit moment voor Nederlandse IT-bedrijven?

De belangstelling voor ethiek in de IT-wereld lijkt toe te nemen. Huawei komt veelvuldig in opspraak omdat het bedrijf in China gezichtsherkenning ontwikkelt die volgens onderzoekers wordt gebruikt om Oeigoeren mee te herkennen. Een oproep om het bedrijven ‘op de zwarte lijst’ te zetten klinkt niet alleen in de VS, maar ook in de Nederlandse politiek steeds vaker. Het CDA verzocht de minister om uit te zoeken of een Europese zwarte lijst voor ICT-leveranciers mogelijk is.

Wat bestaat er op dit moment aan ‘zwarte lijsten’ voor IT-leveranciers? “De IT is een relatief nieuwe sector, technologie ontwikkelt zich zo snel dat er nog niet altijd tijd is geweest om overal goede afspraken over te maken”, vertelt Tim Toornvliet van NLdigital. “En het is vooral ook erg complex, omdat er rondom ethiek een aantal zaken door elkaar lopen: geopolitiek, regels over handel, cybersecurity. Er is niet één overkoepelende lijst met zaken die IT-bedrijven wel en niet mogen.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!