Innovatie & Strategie

Security
Russische hacker

Oekraïne waarschuwt voor Russische cyberaanvallen

Massale cyberaanvallen gepland op kritieke infrastructuur, ook bij bondgenoten Oekraïne.

27 september 2022

Massale cyberaanvallen gepland op kritieke infrastructuur, ook bij bondgenoten Oekraïne.

De regering van Oekraïne waarschuwt dat Rusland van plan is om op grote schaal hackaanvallen uit te voeren. Doelwitten daarbij zijn systemen en kritieke infrastructuren in Oekraïne zelf, maar ook in landen die het door Rusland aangevallen land steunen. Nederland is één van de Westerse landen die Oekraïne steunt in het afslaan van de Russische invasie.

Het cyberoffensief dat Rusland op het punt zou staan om uit te voeren, is gericht op onder meer stroomnetwerken. Daarbij zijn die cyberaanvallen ondersteunend voor traditionele militaire acties, zoals raketaanvallen. Het gaat volgens Oekraïne om elektriciteitsvoorzieningen in oostelijke en zuidelijke regio's van het land. De Russische legerleiding is van mening dat dit het oprukken van het Oekraïense leger kan remmen, zo stelt de regering van het ingevallen land in een verklaring.

Eerdere 'oefeningen'

Bij deze operaties wordt dan gebruik gemaakt van de ervaring die in 2015 en 2016 is opgedaan bij aanvallen op energienetwerken van Oekraïne. Russische hackers hebben toen bestaande en reeds bekende malware aangepast en ingezet om in te breken op bedrijfsnetwerken, licht Ars Technica toe. Deze nieuwe BlackEnergy3-malware heeft in 2015 meer dan 225.000 mensen urenlang in de kou en het duister gezet. Een jaar later is een veel geavanceerdere cyberaanval ingezet. Toen is geheel nieuwe, op maat gemaakte malware gebruikt om ICT-systemen voor elektriciteitsnetwerken te hacken. Deze malware heeft de namen Industroyer en Crash Override gekregen.

Naast Oekraïne zelf zouden nu ook andere landen in het vizier zijn van de digitale soldaten die het Kremlin wil inzetten. In de waarschuwing voor massale cyberaanvallen stelt de regering van president Volodymyr Zelensky dat instituten voor kritieke infrastructuren plus bedrijven in andere landen op de korrel worden genomen door Rusland. Bij het lamleggen van energievoorzieningen zou het Kremlin zich ook opmaken om DDoS-aanvallen uit te voeren. Oekraïne noemt hierbij concreet zijn trouwste bondgenoten: Polen en de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen).

1
Reacties
Bop 29 september 2022 14:28

Kloothommel Putin gaat blind door als een Hitler in de 2e wereldoorlog.
Rusland aanvallen, waarom niet?

Stoppen staat niet in zijn woordenboek, gezichtsverlies wel.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.