Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Stempel

Octrooirecht voor AI moet op de schop

Modern octrooirecht voor AI kan Europa voorsprong bieden

© CC0 - Pixabay.com Brett Hondow
22 december 2020

Terwijl het octrooirecht voor software al moeizaam is, geldt dat voor AI-software nog sterker omdat dit nog abstracter is dan ‘gewone’ software. Het octrooirecht is er nog niet voor aangepast en dat geldt wereldwijd. Het Europees Octrooibureau doet binnenkort hierover een uitspraak die volgens Holger Seitz voor een verbetering zou kunnen zorgen. En voor een voorsprong voor Europa op dit gebied.

Artificial intelligence (AI) was lange tijd iets wat we vooral terugzagen in sciencefictionfilms. Inmiddels zijn supercomputers en smart devices aan de orde van de dag. Elk bedrijf jaagt op data alsof het goud is en met het uitrollen van het 5G-netwerk zal AI de komende jaren uitgroeien tot een gigantische markt. Toch is goede bescherming van intellectueel eigendom op AI-software overal ter wereld nog erg ingewikkeld. Het octrooirecht gaat op dit vlak niet bepaald met zijn tijd mee en staat de groei van deze lucratieve markt in de weg. Die beperking biedt echter ook kansen voor het land of de regio die dat octrooirecht als eerste verandert. En terwijl zo’n verandering nog niet aan de orde lijkt in China of de VS, verwachten we op zeer korte termijn een uitspraak van het Europees Octrooibureau die dat hier wel in gang kan zetten. Een gunstige uitspraak biedt veel perspectief voor zowel AI-ondernemers als de gehele Europese economie.

Nieuw en abstract

Hoe worden octrooien in het algemeen verleend en waarom is dat zo lastig voor software? Om voor een octrooi in aanmerking te komen, moet een innovatie nieuw en inventief zijn en een technische oplossing bieden voor een technisch probleem. Dat AI-software nieuw en inventief is, zullen weinig mensen betwisten. Het probleem zit hem echter in de term 'technisch'.

Van oudsher ziet geen enkele octrooiverlenende instantie ter wereld software per definitie als technische oplossing. Dat lijkt voort te komen uit het ouderwetse idee dat een computer niet veel meer is dan een heel erg snelle rekenmachine. Programma’s om snel mee te rekenen zijn leuk en aardig, maar die worden door de octrooiverlenende instanties niet beschouwd als het soort techniek waar we het octrooirecht voor hebben.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!