Innovatie & Strategie

Infrastructuur
NXP logo

NXP verkoopt onderdeel aan Chinezen

Chinese investeerders leggen de hand op gespecialiseerde chiptak van NXP.

14 juni 2016

Chinese investeerders leggen de hand op gespecialiseerde chiptak van NXP.

Chipproducent NXP doet zijn divisie die diodes, transistors en andere elementaire onderdelen maakt voor de auto-industrie, industriële apparatuur en consumentenelektronica over aan Chinese investeerders.

De divisie van NXP was afgelopen jaar goed voor een omzet van 1,2 miljard dollar. NXP zal het geld dat met de verkoop van het onderdeel Standard Product Business binnenkomt herinvesteren in de productie en ontwikkeling van meer gecompliceerde halfgeleiders. Ook zal een deel van de opbrengsten worden gebruikt om de schuldpositie van het bedrijf te verlagen en zal een deel terugvloeien naar aandeelhouders. Hier wordt volgens topman Guido Dierick van NXP Nederland de komende maanden over beslist.

Het onderdeel zal in Chinese handen verder gaan onder de naam Nexperia, dat het hoofdkantoor vestigt in Nijmegen. Ook de 11.000 werknemers bij de divisie gaan over in Chinese handen. Daarvan zijn er 125 werkzaam in Nederland. Daarnaast gaat het personeel dat in Manchester en Hamburg werkzaam is over naar Nexperia, evenals het leeuwendeel van het personeelsbestand dat op de Filipijnen, in Maleisië en in China werkzaam is.

Het gaat om eenvoudige technologie

Naast de Chinezen waren volgens Dierick meer partijen geïnteresseerd in het onderdeel, dat al langer in de etalage stond. Dierick verwacht niet dat de verkoop op bezwaren stuit bij toezichthouders. "Het gaat om relatief eenvoudige technologie", zo legt hij uit. Hij verwacht de transactie begin 2017 af te ronden.

In China wordt naarstig gezocht naar halfgeleidermogelijkheden om de binnenlandse industrie te versterken. Die moeten het land minder afhankelijk maken van de import van buitenlandse technologie. In de afgelopen periode was China hier bijna net zo veel geld aan kwijt als aan de inkoop van olie.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.