Management

Governance
Nvidia

Nvidia en AMD mogen van VS bepaalde AI-chips niet meer aan China leveren

VS: 'GPU's mogelijk misbruikt voor militaire doeleinden.'

Nvidia-logo (getekend in lichtpaden) © Nvidia
2 september 2022

VS: 'GPU's mogelijk misbruikt voor militaire doeleinden.'

Nvidia en AMD mogen bepaalde AI-chips niet meer leveren aan Chinese bedrijven, zo hebben de Verenigde Staten besloten. De VS stellen dat er een risico is dat de chips gebruikt worden voor militaire doeleinden. 

Het gaat specifiek om de A100- en H100-chips van Nvidia, die ontworpen zijn om machine learning-taken sneller uit te voeren, schrijft Reuters. De chips worden vooral in datacenters gebruikt en mogen volgens een brief aan beurswaakhond SEC ook niet meer aan Rusland geleverd worden. Concurrent AMD mag de MI250-chips niet meer naar China exporteren. 

Het verbod kan voor Nvidia best wat gevolgen hebben, stelt het bedrijf. Nvidia zegt namelijk dat dit nieuwe beleid het afronden van de nieuwe H100 kan dwarsbomen.

Beleid wordt herzien

Waarom alleen deze chips niet meer naar China of Rusland geëxporteerd mogen worden, is niet duidelijk. Het Amerikaanse Handelsministerie wil namelijk niet zeggen welke criteria gehanteerd worden voor de regels. Wel zegt het dat het China-gerelateerd beleid en praktijken herziet om "geavanceerde technologieën uit de verkeerde handen te houden".

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegenover Reuters dat de VS proberen een 'techblokkade' in te stellen voor China.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.